Przepis nadesłany przez: Mauro Amarante
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
50 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
26 minut
Składniki:
  • 400 g mąki „semoliny”
  • 4 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 300 g szynki
  • 150 g sera ricotta
  • 30 g oliwy
  • 450 g zielonego groszku
  • 18 g soli
  • 1200 g wody

Przygotowanie:
  1. Do dzbanka z nożem wsypać 400 g mąki „semoliny” i 4 jajka. Włączyć funkcję ugniatanie, czas 3 min.
  2. Wyjąć masę z dzbanka na opruszony mąką blat i ugniatać ciasto ręcznie jeszcze przez jedną minutę. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą.
  3. 50 g parmezanu w kawałkach włożyć do dzbanka. Zmielić. Czas 30 sekund, prędkość 12.
  4. Dodać 300 g szynki w kawałkach. Zmielić. Czas 20 sekund, prędkość 8.
  5. Do masy dodać 150 g sera ricotta i wymieszać, czas 10 sekund, prędkość 3.
  6. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i ostawić do lodówki.
  7. Masę na makaron podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować za pomocą maszynki do makaronu lub wałka do ciasta na prostokątne arkusze o szerokości ok 12 cm i grubości ok 0,5 mm.
  8. Rozłożyć niewielkie ilości nadzienia na połowie długości każdego arkusza ciasta zachowując równomierną przestrzeń między każdą porcją. Złożyć drugą połowę arkusza na nadzienie, tworząc duży prostokąt z nadzieniem w środku. Użyć palców, aby delikatnie nacisnąć każdą porcję nadzienia, upewniając się, że wychodzi powietrze, które może spowodować otwarcie ravioli podczas gotowania. Dobrze docisnąć krawędzie.
  9. Pokroić ravioli na pomocą noża lub specjalnych narzędzi w kwadratowe lub prostokątne kształty. Procedura przygotowanie ravioli za pomocą specjalnej formy będzie taka sama, jedyną różnicą będzie cięcie, które należy wykonać poprzez dociśnięcie ciasta do formy za pomocą wałka do ciasta. Nieużywaną masę makaronową należy natychmiast zawinąć w folię spożywczą. Pozostawić ravioli przesypane mąką do lekkiego przeschnięcia.
  10. Do naczynia z nożem włożyć cebulę przekrojoną na pół. Czas 7 sekund, prędkość 7.
  11. Zgarnąć cebulę na dno naczynia. Dodać 30 g oliwy. Czas 1,5 min, temperatura 100′, obroty wsteczne 1, otwarty otwór.
  12. Dodać 450 g zielonego groszku, 200 g wody, 8 g soli. Czas 8 min, temperatura 100 stopni, prędkość 1, otwarty otwór.
  13. Zmiksować składniki. Czas 1 min, prędkość 10. Sprawdzić czy dokładnie jest zamknięta zaślepka pokrywy, aby się nie poparzyć.
  14. Krem przełożyć do innego naczynia, umyć dzbanek.
  15. Założyć mieszadło, wlać 1000 g wody, czas 12 min, temperatura 100 stopni, prędkość 1.
  16. Do dzbanka wrzucić ravioli i 10 g soli. Czas 4min., temperatura 100 stopni, prędkość 1.
  17. Ravioli przecedzić. Układać na talerzu na kremie groszkowym, polane świeżą oliwą z oliwek i posypane płatkami parmezanu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek