Olej do smażenia powinien być dobrze rozgrzany i należy utrzymywać stałą temperaturę podczas smażenia pączków, aby uniknąć nadmiernego wchłaniania tłuszczu.
Przygotowanie:
W miseczce rozpuść 7 g suchych drożdży z 250 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżeczką cukru. Lekko wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 minut aż zaczyn urośnie.
W dużym naczyniu wymieszaj 500 g mąki, 1 łyżeczkę soli i 65 g cukru. Dodaj 60 g roztopionego masła, 2 jajka i 1 łyżeczkę aromatu waniliowego oraz 1 łyżkę wódki lub spirytusu. Wlej zaczyn z drożdżami i zagnieć, aż powstanie elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka).
Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę/matę lub miski i wyrabiaj je ręcznie przez około 5-7 minut, albo mikserem aż będzie miękkie i elastyczne.
Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Wytnij donuty za pomocą szklanki a w środku wytnij dziurkę kieliszkiem. Gotowe donuty przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj odstępy) i pozostaw do ponownego wyrośnięcia przez około 30 minut.
Podgrzej olej w głębokim garnku lub frytkownicy. Ostrożnie zanurzaj pączki w rozgrzanym oleju, smażąc je po około 2-3 minuty z każdej strony, aż do złotego koloru.
Wyjmuj donuty z oleju i odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostygnięte pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub z polewą (np. z rozpuszczonej czekolady) i kolorową posypką.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.