Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Krokiety z jajkiem i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 10 krokietów
Czas smażenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • koszyczek
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 600 g mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1300 g wody
  • 50 g masła
Dodatkowe:
  • bułka tarta do panierki
  • 1 jajko do panierki
  • olej do smażenia krokietów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 50 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 70°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać 250 g mąki pszennej, wbić 3 całe jajka, wlać 600 g mleka i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto na naleśniki. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę, ciasto wylać do miski. Na nagrzanej patelni smażyć naleśniki na rumiano z obu stron.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 8 jajek. Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Opcja na parze, czas 10 minut.
  5. Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, jajka ostudzić, obrać ze skorupki.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Włożyć do naczynia 8 ugotowanych jajek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, jajka rozdrobnić. Czas 15 sekund, prędkość 5.
  7. Zdjąć pokrywę, jajka przełożyć do miski, wyjąć nóż, naczynie umyć.
  8. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do ścierania. Założyć pokrywę z popychaczem, zetrzeć 400 g pieczarek. Czas 30 sekund, prędkość 5.
  9. Zdjąć pokrywę. Na patelni rozpuścić 50 g masła, dodać starte pieczarki. Podsmażyć je na patelni, aby cała woda z nich odparowała.
  10. Podsmażone pieczarki dodać do jajek, wsypać 100 g tartego sera mozzarella, pół płaskiej łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu, cały farsz dobrze wymieszać.
  11. Na środku każdego naleśnika położyć odrobinę farszu, Dwa brzegi naleśnika zawinąć do środka, następnie zawinąć naleśnika w rulonik zaczynając od jednego z niezłożonych brzegów naleśnika.
  12. Do jednej miseczki wsypać bułkę tartą, do drugiej wbić całe jajko, rozklepać je przy pomocy widelca.
  13. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, następnie w bułce tartej.
  14. Na patelnię wylać odrobinę oleju, rozgrzać go. Krokiety smażyć na rumiano z każdej strony.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek