Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta lotaryńska

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut + 1h chłodzenia ciasta
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
35 minut
Składniki:

Ciasto:

1 jajko

200 g mąki

125 g masła

trochę wody

sól

Farsz:

100 g sera żółtego

200 g boczku

Masa jajeczna:

250 ml śmietany gęstej

250 ml mleka

2 jajka

2 żółtka

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Przygotowanie ciasta: Zagnieść ciasto z 200 g mąki, 1 jajko, 125 g masła i odrobinę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Do miski wbić jajka (2 szt.), 250 ml śmietany, 250 ml mleka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać mikserem.
  3. Boczek (200 g) pokroić w kostkę lub plasterki, przyrumienić na suchej patelni.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.
  5. Zetrzeć ser żółty (100 g) i boczek rozsypać na ciasto. Na całość wylać masę jajeczną.
  6. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 35 minut.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek