Przygotowanie ciasta: Zagnieść ciasto z 200 g mąki, 1 jajko, 125 g masła i odrobinę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Do miski wbić jajka (2 szt.), 250 ml śmietany, 250 ml mleka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać mikserem.
Boczek (200 g) pokroić w kostkę lub plasterki, przyrumienić na suchej patelni.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć ciasto widelcem.
Zetrzeć ser żółty (100 g) i boczek rozsypać na ciasto. Na całość wylać masę jajeczną.
Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 35 minut.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.