Do naczynia miksującego założyć nóż . Wlać 220 g mleka, dodać 15 g drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać – czas 10sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę, wsypać 500g mąki, 40 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę soli. Ugniatanie – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie lekko zagnieść. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 12 części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i obtoczyć w mące. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Tępą stroną noża zrobić po środku każdej bułeczki przedziałek naciskając nóż do spodu bułeczki.
Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok 15 min.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.