Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Drożdżowa gwiazda z makiem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
16
Czas gotowania:
2 h
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 550 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła miękkiego
  • szczypta soli
  • 600 g masy makowej
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • blaszka
  • papier do pieczenia
  • miska, miseczka
  • ostry nóż
  • wałek do ciasta
  • ściereczka kuchenna
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gwiazdę drożdżową można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ciasto przed pieczeniem można również posmarować roztrzepanym jajkiem, będzie miało ładny złotawy kolor. Zamiast masy makowej można użyć masę serową.  

Przygotowanie:
  1. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć nóż, wlać 250 g mleka i 30 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać – temperatura 40°C, czas 3 minut, prędkość 1.
  2. Otworzyć pokrywę, dodać 3 żółtka, 1 całe jajko, 70 g cukru, 50 g masła pokrojonego na kawałki, 550 g mąki oraz szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ugniatać – czas 3 minuty, prędkość 2-3.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Dzbanek umyć i osuszyć.
  4. Do dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka z 3 jajek. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – czas 3 minuty, prędkość 4.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, pianę przełożyć do masy makowej,  delikatnie wymieszać łopatką i podzielić na 3 równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na kształt koła o średnicy około 30 cm, nadmiar ciasta odciąć. Pierwsze koło położyć na przygotowaną blachę, posmarować pierwszą częścią masy makowej, pozostawiając 0,5 cm wolnego brzegu. Ułożyć kolejne koło, docisnąć delikatnie końce i rozsmarować kolejną część masy makowej. Przykryć kolejnym kołem, docisnąć końce i rozsmarować resztę masy makowej. Na wierzch ułożyć ostatnie koło ciasta i delikatnie docisnąć końce.
  7. Na środku ciasta postawić szklankę. Za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części, zdjąć szklankę. Każde dwa sąsiadujące kawałki ciasta wywinąć dwukrotnie od środka, tzn. jeden kawałek w prawo a drugi w lewą stronę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
  8. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  9. Piec 20-25 min w temperaturze 180°C. Odstawić na około 30 min do ostudzenia. Podawać jako deser. 
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Pyszna i zjawiskowa. Formowanie kol polecam w rekach, jak przy cieście do pizzy. Zrobilam z masą makową z Waszego przepisu.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

agigru

Wyszło dobre, ale w urządzeniu SAM COOK nie ma wpisanego punktu 3. i jest to trochę problem bo z rozpędu można wlać białka do ciasta..

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy przepis w Sam Cooku 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek