Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Makowiec na kruchym spodzie

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
kwadratowa blacha o boku długości 24 cm
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • mieszadło
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 3 żółtka jaj

Masa makowa:

  • 500 g mielonego maku
  • 50 g łuskanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 350 g mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g płynnego miodu
  • 3 białka jaj
Dodatkowe:
  • kwadratowa blacha o boku długości 24 cm
  • cukier puder do posypania na wierzch
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Jeśli użyty zostanie mak niemielony to podczas przygotowywania masy makowej należy w punkcie 7 najpierw wsypać mak do naczynia miksującego z zamontowanym nożem, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i zmielić mak. Czas 40 sekund, prędkość 6. Następnie postępować dalej według instrukcji.
  • Uważaj! Blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 180 g masła, 70 g cukru pudru, 5 g proszku do pieczenia i 3 żółtka jaj.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystkie składniki. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  3. Następnie wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  4. Zdjąć pokrywę. Kwadratową blachę o boku długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 kawałki (1/4 i 3/4). Większą częścią ciasta wylepić spód blachy, wstawić ją do lodówki na 30 minut. Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego zamontować nóż, odważyć 50 g łuskanych orzechów włoskich, 100 g rodzynek i 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić bakalie. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wysypać bakalie do miseczki.
  7. Do naczynia miksującego z zamontowanym nożem wsypać 500 g zmielonego maku, wlać 350 g mleka, dodać 100 g cukru i 80 g płynnego miodu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem podgrzewać. Temperatura 90°C, czas 15 minut, prędkość 2. Masę makową odstawić do przestygnięcia.
  8. Masę makową odstawić do przestygnięcia, następnie wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę, masę makową przełożyć do miski.
  10. Do czystego, suchego naczynia miksującego zamontować motylek, wlać 3 białka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, białka ubić na pianę. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  11. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło, założyć ponownie nóż. Do piany z białek dodać przygotowaną wcześniej masę makową, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, całość wymieszać. Czas. 2 minuty, prędkość 4.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec kruchy spód około 15 minut.
  13. Na gorący, podpieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać wierzch.
  14. Z zamrażalnika wyjąć mniejszą część ciasta, zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na wierzch na masę makową.
  15. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez kolejne 45 minut.
  16. Przestudzony makowiec posypać z wierzchu cukrem pudrem.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cicha96

Witam, czy w przepisie nie powinno być informacji o tym, że mak po przygotowaniu powinien zostać odstawiony do przestygnięcia? Zrobiłam ciasto według przepisu, mleko wypłynęło z blaszki, ciasto się upiekło, blaszka jak i ciasto do wyrzucenia, ciasto się rozsypało, a blaszka spaliła od mleka 🤨

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Zweryfikujemy przepis jeszcze raz i poprawimy 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek