W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wsypać 450 g mąki pszennej, 150 g cukru, 5 g proszku do pieczenia, wbić 1 jajko, dodać 230 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki oraz dodać opcjonalnie kilka kropel ekstraktu waniliowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 3 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia miksującego. Ponownie założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką i dalej wyrabiać ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
Zdjąć pokrywę. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć kruche ciasto, krótko zagnieść dłonią.
Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut (lub do lodówki na 60 minut).
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować przy pomocy dłoni na długie cieńsze wałeczki. Następnie pokroić je nożem na kawałki długości 6-7 cm. Każdy kawałek uformować na kształt palca, w miejsce paznokcia wbić migdał.
Paluchy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Piekarnik nagrzać do 180°C, piec ciastka około 15 minut.
Schłodzone ciastka przy paznokciu można posmarować dżemem lub lukrem wykonanym z cukru pudru, soku z cytryny i czerwonego barwnika spożywczego. Ma to przypominać krew.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Można dodać go do przepisów urządzenia? Ciasto pyszne! ❤️
Postaramy się wgrać przepis podczas kolejnej aktualizacji.