Przygotowanie:
1. Cytrynę sparzyć, dobrze oczyścić i osuszyć, zetrzeć z niej skórkę Z cytryn wyciskać sok, aby uzyskać 200 g.
2. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 200 g soku z cytryny, dodać startą skórkę z 1 cytryny, wsypać 140 g cukru, wbić 3 całe jajka oraz wsypać 15 g mąki ziemniaczanej. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Całość zagotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
3. Zdjąć pokrywę, dodać 120 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki.
4. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie gotować lemon curd. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
5. Zdjąć pokrywę, lemon curd przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć.
Uzależniający słodko-kwaśny i jednocześnie orzeźwiający smak.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂