Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
46 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 500 g zakwasu na żurek (1 butelka)
  • 400 g białej kiełbasy surowej (4szt)
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli (1 większa)
  • 120 g marchwi
  • 80 g korzenia pietruszki
  • 80 g selera
  • 50 g śmietanki 18%
  • Ok 10 g grzybów suszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 1,8 litra wody (1800 g)
  • Dodatkowo – 4 jajka ugotowane na twardo
  • Posiekana natka pietruszki do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do żurku można dodać pokrojone warzywa ( marchew pietruszkę, seler), które pozostały po gotowaniu wywaru na żurek.

Żurek można podać również z ziemniakami.

Przygotowanie:

Krok 1 – 10 g grzybów suszonych namoczyć w letniej wodzie przez około 20-30 min.

Krok 2 – W tym czasie przygotować warzywa: 120 g marchwi, 80 g pietruszki i 80 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 3 ząbki czosnku obrać. 120 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki.

Krok 3 – 100 g boczku pokroić w kostkę ok 0,5 cm x 0,5 cm.

Krok 4 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2-3 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego, 10 g namoczonych grzybów suszonych, 4 szt kiełbasy białej surowej oraz przygotowane kawałki marchwi, pietruszki i selera.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 100 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę. Wlać 1800 g wody (1,8 litra), dodać 1,5 łyżeczki soli. Do dzbanka włożyć koszyczek z kiełbasą i warzywami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 105˚C, 35 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąc koszyczek z kiełbasą i warzywami. Do wywaru wlać 500 ml zakwasu na żurek, dodać 1 łyżkę chrzanu, 2 łyżki majeranku, 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę, gotować zupę – temperatura 100˚C, czas 5min, prędkość 1

Krok 9 – Przez otwór w pokrywie wlać 50 g śmietanki 18%. Wymieszać zupę czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić zupę solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Można dodać również więcej chrzanu.

Krok 11 – Zupę podawać w miseczkach z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i połówkami jajek ugotowanych na twardo. Posypać pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy