Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto góra lodowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 15 kawałków
Czas gotowania:
40 minut
Czas pieczenia:
50 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 5 g proszku do pieczenia

Krem budyniowy:

  • 800 g mleka
  • 80 g proszku budyniowego waniliowego
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru

Polewa:

  • 250 g masła
  • 110 g wody
  • 100 g cukru
  • 200 g mleka w proszku
  • 10 g ciemnego kakao

Dodatkowo:

około 180 g okrągłych biszkoptów

Dodatkowe:

kwadratowa blacha o boku długości 24 cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia – Blacha z biszkoptem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Białka 6 jaj oddzielić od żółtek. Do naczynia wlać białka. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę. Wsypać 220 g cukru ponownie ubijać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 4 minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Wlać żółtka, wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 2 minuty, prędkość 3. Zdjąć pokrywę, łopatką zgarnąć wszystko ze ścianek, ponownie wymieszać. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wsypać 170 g przesianej przez sitko mąki pszennej, 20 g ciemnego kakao i 5 g proszku do pieczenia, wymieszać do połączenia składników. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Czas 30 sekund, prędkość 2.
  5. Zdjąć pokrywę. Ciasto delikatnie zamieszać łopatką, przelać do kwadratowej blachy o boku długości 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 50 minut.
  6. Biszkopt przestudzić, następnie przekroić go wzdłuż na pół.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 800 g mleka, wsypać 80 g proszku budyniowego waniliowego oraz dodać 4 żółtka jaj. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować budyń. Temperatura 100°C, czas 12 minut, prędkość 2.
  8. Zdjąć pokrywę. Budyń wyjąć z naczynia, odstawić go do całkowitego wystudzenia.
  9. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Dodać 250 g pokrojonego na mniejsze kawałki masła w temperaturze pokojowej oraz wsypać 150 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  10. Na pokrywie otworzyć zaślepkę. Przez otwór stopniowo dodawać zimny budyń. Krem mieszać do całkowitego połączenia się składników. Czas 3 minuty, prędkość 3.
  11. Pierwszą połówkę biszkoptu przełożyć do blachy, w której był pieczony. Na niego wysmarować połowę kremu budyniowego, wyrównać wierzch.
  12. Na krem położyć drugą połówkę biszkoptu, na wierzch wysmarować pozostałą część kremu budyniowego, wyrównać wierzch.
  13. Na krem budyniowy powciskać na stojąco okrągłe biszkopty (potrzebne około 180 g), w równych odstępach od siebie. Ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania polewy.
  14. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wlać 110 g wody, wsypać 100 g cukru, dodać 250 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Podgrzewać masę do czasu rozpuszczenia się masła i cukru. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  15. Zdjąć pokrywę, odczekać około 30 minut, aż masa trochę przestygnie.
  16. Do naczynia, w którym jest rozpuszczone masło wsypać 200 g mleka w proszku, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę na polewę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  17. Zdjąć pokrywę, połowę polewy przełożyć do miski, do drugiej połowy polewy dodać 10 g ciemnego kakao. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  18. Zdjąć pokrywę, polewę przełożyć do osobnej miseczki.
  19. Ciasto wyjąć z lodówki. Na biszkopty wylewać polewę na przemian raz jasną, raz ciemną. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
Udostępnij:
4 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek