Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Babka drożdżowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
45 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Babka drożdżowa

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 80 miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 120 g rodzynek
  • 15-20 g pokrojonej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy (1 łyżka)
  • szczypta soli
  • masło i mąka do obsypania formy do babki

Lukier do babki

  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml gorącej wody
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Babkę najlepiej studzić na kratce, żeby nie zaparowała od spodu.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Przygotować rozczyn: do naczynia wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zamknąć zaślepkę, wymieszać podgrzewając  – temperatura 37˚C, czas 2minuty, prędkość 2. Pozostawić rozczyn na 15 minut do wyrastania.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do rozczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, jajko i żółtka, miękkie masło, sól, esencję waniliową lub cukier waniliowy. Zamknąć pokrywę dzbanka.

Krok 3 – Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 4 – Wyrabiać ponownie, program wyrabianie ciasta: czas 4 minuty, prędkość 2

Krok 5 – Po tym czasie przez otwór w pokrywie wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową, wyrabiać ponownie – czas  1 minuta, prędkość 2 obroty wsteczne

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto do innego naczynia, pozostawić do wyrastania na ok. 30 min.

Krok 7 – Ciasto wymieszać łopatką, przełożyć do dużej, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy do pieczenia babki (lub do 2 mniejszych). Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na przynajmniej 1 godzinę.

Krok 8 – Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 40 min aż skórka będzie rumiana. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Wyjąć babkę z  formy kilka minut po wyjęciu z piekarnika, pozostawić  do ostygnięcia.

Krok 9 – Przygotować lukier do babki: Do naczynia miksującego założyć nóż i motylek. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do naczynia. Dodać aromat cytrynowy, zamknąć pokrywę dzbanka, podczas mieszania wlać gorącą wodę przez otwór pokrywy – czas 1 min 30 sekund, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć lukier do kubeczka lub dzbanuszka. Polać przestudzoną babkę.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

W składnikach podano pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukier waniliowy (1 łyżka) w dalszej części przygotowania już tego nie ma. Pewnie większą część osób zapomni o tym jak ja i nie doda ;(

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za podpowiedź. Przepis skorygowany. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado