7 przepisów, które warto wypróbować na Wielkanoc 🐣

Wielkanoc tuż tuż, a Ty jeszcze nie wiesz, co przygotować na świąteczny stół? Nic straconego! W tym artykule podpowiem nowe przepisy na wielkanocne dania, dzięki którym zaskoczysz rodzinę.

Jak zaplanować udane Święta Wielkanocne?

Zanim zabierzesz się do gotowania, warto przemyśleć parę kwestii. Bo przecież Wielkanoc to nie tylko jedzenie, ale też przygotowania, dekoracje, atrakcje dla najmłodszych.

Jak zaplanować udane Święta Wielkanocne? No cóż, w sumie prosta sprawa – wystarczy się nie zestresować! Eee, jak to? Ano, wszystko zaczyna się od odpowiedniego planowania zakupów, menu itd…

Menu na Wielkanoc

Menu – bez tego to jak Wielkanoc bez mazurka! Tradycyjne potrawy oczywiście mile widziane, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poszaleć z kulinarnymi nowościami. I chwila, chwila, ale skąd wziąć te składniki? No przecież musisz zrobić zakupy, prawda? Pamiętaj, im bliżej Wielkanocy, tym większe tłumy w sklepach, więc lepiej nie odkładać zakupów na ostatnią chwilę.

Wielkanoc bez zastawionego stołu? Oj, nie, nie, nie! To tak, jakby jajko bez żółtka. Przygotuj domowy pasztet, pieczeń rzymską z jajkiem, odrywany chlebek czosnkowo – ziołowy, nuggetsy z pieczarek. A na deser proponuję efektowne ciasta, które skradną serca i żołądki Twoich gości: ciasto jajko sadzone bez pieczenia oraz szybką babkę z kakao.

Dekoracje

Nie musisz wydawać fortuny na dekoracje – wystarczy trochę kreatywności i dobrej zabawy z dziećmi.

Malowanie jajek to klasyka Wielkanocna! Zabierz dzieciaki do kuchni, przygotuj farbki, pędzelki i ruszajcie w akcję tworzenia najbardziej kolorowych jajek na świecie.

Jeśli Ty i dzieci jesteście gotowi na kolejne wielkie wyzwanie – to upieczcie razem i udekorujcie babkę.

Cukrowy lukier, kolorowe posypki, mini jajeczka. Im więcej posypek, tym piękniejsze ciasto – takie trafne spostrzeżenie moich bliźniąt!

Jakie potrawy przygotować wcześniej?

Wszystko można zaplanować z dużym wyprzedzeniem, aby Wielkanoc nie odbyła się na ostatnią chwilę!

Przygotuj wcześniej: żurek, pasztet, pieczone mięso czy słodkie wypieki.

Domowy pasztet

Pasztet z selera i warzyw – to taka wariacja na temat klasycznego pasztetu, która zdobywa serca wegańskich smakoszy oraz tych poszukujących nowych, nietypowych smaków! Warzywa, seler, przyprawy… wszystko co najlepsze w jednym daniu! Jest tak soczysty i aromatyczny, że trudno się od niego oderwać. Śmiało mogę stwierdzić, że to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Pasztet w słoiku – to prawdziwa rewolucja w dziedzinie smarowidła! Do przygotowania domowego pasztetu potrzebujesz udek z kurczaka, wątróbki, warzyw i przypraw i gotowe! Teraz wystarczy tylko sięgnąć po słoik i rozsmarować. Już nie ma znaczenia, czy pasztet zostanie zjedzony od razu, czy za kilka miesięcy – pasztet w słoiku czeka cierpliwie na swoją kolej! A jeśli nie daj Boże coś wyszłoby nie tak podczas przygotowań – zawsze możesz zrzucić winę na zły słoik „-)

Pieczone mięso

Pieczeń rzymska z jajkiem – to danie jest tak uniwersalne, że sprawdzi się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno na wielkanocnym stole.

Przygotowanie pieczeni jest proste: mięso mielone, jajka na twardo, kilka dodatków i myk do piekarnika z tym wszystkim! W kilka chwil pieczeń jest gotowa, a potem można ją podawać pokrojoną w cienkie plasterki na kanapki.

Słodkie wypieki na Wielkanoc

W moim domu babka wielkanocna to obowiązkowy wypiek, bardziej popularny niż mazurek.

Szybka babka z kakao – ciasto z tego przepisu wychodzi pyszne, pulchne i co najważniejsze długo zachowuje świeżość.

Ciasto jajko sadzone bez pieczenia – to prawdziwy hit kulinarny! Sernikowy krem, chrupiące biszkopty, słodkie brzoskwinie i delikatna galaretka – to po prostu raj dla podniebienia! Po prostu wymieszaj składniki, wylej do foremki i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach masz gotowe dzieło sztuki kulinarnej!

Pieczywo

Wielkanocny stół to nie tylko jajka, kiełbasa i mazurki. Aby zaskoczyć swoich gości, warto postawić na coś nowego i oryginalnego, na przykład odrywany chlebek czosnkowo-ziołowy!

Chlebek czosnkowo-ziołowy – aromatyczne pieczywo, idealny dodatek do święconego jajka, białej kiełbasy i innych potraw wielkanocnych. Zapewniam, że ten odrywany chlebek to będzie hit każdej imprezy!

Teraz pozostaje tylko wziąć się do roboty i przygotować wszystkie pyszne dania na Wielkanocny stół.
A jak już ogarniesz gotowanie, porządki, pieczenie ciast, poszukiwanie z dziećmi jajek czekoladowych w domu lub w ogrodzie, to wreszcie przyjdzie czas na… RELAKS z rodziną!

Zgodzisz się ze mną, że po tych wszystkich przygotowaniach, dekoracjach, zakupach i gotowaniu, trzeba się wreszcie odprężyć i cieszyć wspólnym czasem, prawda? Wesołych Świąt i smacznego!

Poznaj także

Napoje na śniadanie z różnych stron świata
Tłusty czwartek – 8 przepisów na karnawałowe słodkości
Karnawał w domu? 18 pomysłów na wystrzałowe menu!
Zobacz więcej
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek