Kuchnia Meksykańska–7 potraw, które musisz spróbować!

Kuchnia meksykańska słynie głównie z pikantnych, sycących i niezwykle aromatycznych dań. Chrupiące, nadziewane mięsem i warzywami przekąski idealnie sprawdzą się na imprezie.

Jeśli lubisz warzywa strączkowe, kukurydzę, fasolę, mięso mielone, paprykę oraz papryczkę chilli to kuchnia meksykańska jest idealna dla Ciebie!

Wybór dań kuchni meksykańskiej jest przeogromny, tak więc przedstawię tylko te ulubione. Zaczynamy!

1. Elote (kukurydza)

Podstawa kuchni meksykańskiej, bardzo popularny street food. Kukurydza przygotowana jest na kilkanaście różnych sposobów: najczęściej w ugotowanej lub grillowanej postaci. Kolby są dodatkowo przyprawione sosem czosnkowym, chili, majonezem, sokiem z limonki i serem cotija.

2. Tortilla

Tortilla to codzienny chleb kuchni meksykańskiej. Okrągłe i cienkie placuszki z mąki kukurydzianej lub pszennej są bazą do takich potraw jak: quesadilla, buritto, wrap, tacos… Z kawałków kukurydzianej tortilli można przyrządzić przekąskę do chrupania nachos.

Podczas wielomiesięcznej podróży po Ameryce Środkowej–pierwszy głód zaspokajałam, zapychając się pyszną tortillą. Pachniała tak obłędnie, że mogłam rwać ten placek i jeść bez żadnych dodatków. Tortilla była dostępna praktycznie na każdym rogu ulicy.

Z apetytem jadłam tortillę z nadzieniem np. jajecznicą i z cebulką. Próbowałam również tortilli posmarowanej pastą z czarnej fasoli…..brr! Nigdy więcej! Czarna fasolko bye bye! Warto było jednak poznać nowy smak 🙂

Przepis na tortillę jest banalnie prosty, polecam zrobić w domu (wypróbuj mój przepis z Kostaryki).

3. Tacos

Tacos to małe tortille, wielkości dłoni, złożone na pół, z różnymi dodatkami. Tacos znajdziesz w Meksyku w przeróżnych wersjach – z wieprzowiną, z wołowiną, rybne, z krewetkami a czasami również wegańskie.

4. Gucamole

Gucamole – pasta z awokado jest tak prosta i tak uniwersalna, że zawojowała sporą część świata. Niektórzy mówią, że to sos, inni, że pasta czy dip. Podstawowa wersja pasty składa się z awokado i soli. Aktualne przepisy zawierają również cebulę, papryczkę jalapeno, kolendrę oraz sok z limonki.

5. Enchiladas

Enchiladas – do przygotowania tej potrawy potrzebny jest placek z mąki kukurydzianej czyli tortilla oraz kombinacja mięsa, sera, fasoli, ziemniaków, innych warzyw i oczywiście sos z chili. Tortillę nadziewamy farszem, rolujemy, polewamy sosem i zapiekamy.

6. Chili con carne

Chili con carne – jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań. Połączenie mięsa, ostrej/słodkiej papryczki, kukurydzy, fasoli, pomidorów sprawia, że danie jest sycące i rozgrzewające.

7. Churros – paluchy ptysiowe

Churros – najbardziej popularny deser w Meksyku. Podawane są na różne sposoby: nadziewane czekoladą lub posypane cukrem pudrem Zapach smażonych churros kusił nas-podczas zwiedzania Meksyku. Polecam mój przepis na churros.

Zapraszam Cię na mojego bloga podróżniczego, w którym opowiadam o podróżowaniu z dziećmi.

Znajdziesz tam ponad 50 artykułów/relacji: z Azji, Afryki, Ameryki Środkowej i Bliskiego Wschodu.

Blog: https://polaimichalwpodrozy.pl/

FB: https://www.facebook.com/polaimichalwpodrozy

Poznaj także

Jadalne prezenty „Last minute” na Święta i Nowy Rok!
Magia Świąt z iCookiem
Smaki dzieciństwa: słodkości
Zobacz więcej