Smaki dzieciństwa: słodkości

Moje dzieciństwo to czasy PRL-u, gdzie w sklepach nie było takiego wyboru, jaki mamy teraz w Polsce. W sklepach można było kupić ciepłe lody z kremem i polewą, landrynki miętowe, galaretki w cukrze, czekoladę, lody Bambino, cukierki krówki…

Jeśli chodzi o dostęp do „lepszych” słodyczy, to miałam szczęście, gdyż moja babcia kupowała dla mnie i siostry łakocie za dolary w sklepach Pewex. Nigdy nie zapomnę słodyczy z tego luksusowego sklepu: smaku gumy balonowej z Donaldem, dobrej jakości czekolady z orzechami laskowymi, chałwy, kakao Cola Cao.

Gdy słodkie zapasy zostały zjedzone, a sklepowe półki świeciły pustkami – zaczęło się czarowanie słodkości w kuchni, na zasadzie „coś z niczego”.

Muszę przyznać, że pasję do gotowania i pieczenia ciast przejęłam od mojej Mamy, która całe życie pracowała zawodowo w gastronomii. Dzięki Mamie, nasz dom rodzinny zawsze pachniał domowymi ciastami, pieczonym mięsem, domowymi obiadami. Mama spełniała moje kulinarne zachcianki. Dziękuję śp. Mamo ❤️

Chętnie wracam myślami do smaków mojego dzieciństwa i teraz to ja pokazuję moim dzieciom, że słodkości można znaleźć i zrobić w naszej kuchni. Na co dzień, korzystam z moich sprawdzonych przepisów oraz z przepisów mojej mamy i babci. Tak więc podzielę się z Tobą rodzinnymi przepisami. Będzie moc rozgrzewających serce smaków.

Rodzinne przepisy

Blok czekoladowy

Mleko w proszku + kakao+ margaryna+ herbatniki = blok czekoladowy, ulubiony przysmak moich dzieci (mój też 🙂 Przedstawiam sprawdzony przepis mojej przyjaciółki Asi na blok czekoladowy z bakaliami.

Kogel-Mogel

Błyskawiczny deser, który szybko rekompensował brak słodyczy.

Będąc u babci na wsi, ze słodkości najczęściej jadłam: kogel-mogel, chleb ze śmietaną, naleśniki. Wystarczyła szybka wizyta w kurniku: jajka + cukier i zasłodzenie koglem-moglem murowane 🙂

Wafle

Pewnie znasz ich smak: obłędny, słodki i czekoladowy. Kupujesz gotowe wafle w sklepie, przekładasz je masą kajmakową albo masą czekoladową z mlekiem w proszku i wychodzi z nich błyskawiczne ciacho. Przepis mojej mamy odkopałam na specjalne życzenie dzieci.

Mleko skondensowane

Mleko skondensowane w tubce to mój smak dzieciństwa.

Popularne było również mleko skondensowane w puszce, które trzeba było gotować w garnku ok. 3h, żeby stężało.

Warto przygotować domową wersję mleka skondensowanego, powstanie z niego masa kajmakowa, dodatek do deserów i likierów. Przepis banalnie prosty a wykonanie zajmie max. 10 minut.

Faworki

Chrupiące, lekkie, kruche i rozpływające się w ustach! Mama często robiła faworki. Na stole lądowała stolnica i mama zagniatała ciasto ręcznie a później była zabawa z wycinaniem i formowaniem faworków.

Teraz, w czasach termorobotów – zagniatanie ciasta jest o wiele prostsze i szybsze. Za to uwielbiam iCooka 🙂

Biszkopt

Ciasto biszkoptowe to od wielu lat popularny wypiek w wielu domach. Wystarczyło przełożyć placki sezonowymi owocami, masą śmietanową czy kolorowymi galaretkami i już powstało efektowne ciasto.

Kuchnia łączy pokolenia

Od kiedy zostałam mamą, uczę moje dzieci gotowania, pieczenia ciasteczek. Wspólne gotowanie z dziećmi to zarówno nauka, przyjemność, ale i trochę więcej sprzątania dla mnie. A to coś się rozleje, rozsypie albo tajemniczo zniknie np. posypka do dekoracji ciasteczek. Pomimo sprzątania, uwielbiam gotować z dziećmi, chociażby dla pierogów, które synek kiedyś dziurkował „żeby były ładniejsze”:-) Uczę dzieci, że zdrowe słodkości nie powstają w supermarkecie tylko w naszej kuchni:-)

Zachęcam do lektury kolejnych moich artykułów na blogu 🙂

Poznaj także

Menu na Halloween i na jesienne wieczory
Tortilla-dlaczego warto zrobić w domu?
Kuchnia Włoska – Buon Appetito!
Zobacz więcej