Czy lubisz grzyby? Wolisz je zbierać czy jeść? Bo ja jedno i drugie. Kocham jesień za świeże grzyby! Nie mogę już się doczekać, kiedy chwycę za koszyk wiklinowy i pomknę do lasu. Spacer po lesie, drzewa, cisza spokój i ta radość z nawet najmniejszego wypatrzonego grzybka. Ty też tak masz? Czytaj dalej…. 🙂
Będąc dzieckiem, zrywałam się bladym świtem z mamą do lasu. To właśnie mama nauczyła mnie, które grzyby wybierać. Teraz to ja uczę moje dzieci rozpoznawać jadalne grzyby 🙂
Jesień to najwyższy czas na przygotowanie grzybowych zapasów na zimę. Ze świeżych grzybów zwykle gotuję zupę grzybową lub sos z ziemniakami. Część grzybów zamrażam (do jajecznicy) a resztę zapasów suszę z myślą o świętach.
A skoro o suszeniu mowa to teraz czas na garść informacji o sposobach suszenia grzybów.
Pamiętam, jak moja babcia suszyła nad piecu kaflowym prawdziwki, koźlaki i podgrzybki. Zapach suszonych grzybów był tak intensywny, że czuć było je w sąsiednim pokoju.
Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów oraz jako farsz do kapusty lub pierogów. Dodanie grzybów podkręca smak dań mięsnych: gulaszu, bigosu, risotto i tarty.
Oczyszczone i pokrojone grzyby układasz na papierze lub nawlekasz na grubą nić. Następnie związuje się końce i taki „grzybowy wianuszek” zawieszasz w słonecznym, przewiewnym miejscu, lub nad domowym źródłem ciepła.
➕ ten sposób jest najtańszy, kosztuje Cię tylko Twój czas i kawałek gazety lub nitki.
➖ dość długi czas oczekiwania na efekt (kilka dni).
➖ grzyby mogą przykleić się do papieru, a więc złamać podczas zdejmowania.
Oczyszczone grzyby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas suszenia grzybów w piekarniku to ok. 8h. w temperaturze 40–50°C.
➕ grzyby suszą się w całości.
➖ trzeba przewracać grzybów, aby wysuszyły się równomiernie.
➖ suszenie grzybów w piekarniku wymaga nieustannej uwagi: wycieranie mokrej szyby, wypuszczanie pary i pilnowanie grzybów, aby się nie przypaliły.
➖ na czas suszenia grzybów nie upieczesz ciasta.
Lekko oczyść grzyby, kroisz, ułóż na blatach, nastaw powiew powietrza i masz z głowy. Po kilku lub kilkunastu godzinach (w zależności od rodzaju i wielkości grzybów wyłącz i masz pachnące ususzone grzyby.
➕ pomieścisz sporą ilość grzybów, owoców na kilku warstwach suszarki.
➕ nie trzeba zbyt często doglądać grzybów.
Jeśli szukasz taniej, lekkiej, prostej w obsłudze suszarki do grzybów wybierz MSG-01 (dowiedz się więcej tutaj: https://mpm.pl/pl/suszarki-do-grzybow/166-suszarka-spozywcza-msg-01-5901308007119.ht).
Suszarka jest wyposażona w 5 blatów, pracuje cicho. Pokrój grzyby, owoce lub warzywa i włącz nadmuch na pokrywie. Suszarka ma niewielkie rozmiary, więc nie zajmie zbyt wiele miejsca (średnica sit 28 cm).
Jeśli szukasz suszarki porządnej „na lata” wybierz trochę droższy model MSG-11 (dowiedz się więcej tutaj: https://mpm.pl/pl/suszarki-do-grzybow/164-suszarka-spozywcza-msg-11-5903151000132.html
Przyda się funkcja regulacji temperatury (od 35°C do 70°C). Przezroczyste 5 blatów umożliwią podgląd procesu suszenia. Suszarka MSG-11 jest pojemna, ale też kompaktowa (31 cm).
Suszone grzyby najlepiej przełożyć do metalowej puszki lub słoika.
Przed gotowaniem należy grzyby namoczyć w zimnej (minimum przez 1h godzinę lub całą noc). Dzięki moczeniu grzyby staną się aromatyczne, miękkie, pachnące lasem.
Grzyby zebrane, a dzięki ususzeniu będą gościć na naszych stołach przez cały rok. Czas na jesienne gotowanie!