Suszenie grzybów – dlaczego warto?

Czy lubisz grzyby? Wolisz je zbierać czy jeść? Bo ja jedno i drugie. Kocham jesień za świeże grzyby! Nie mogę już się doczekać, kiedy chwycę za koszyk wiklinowy i pomknę do lasu. Spacer po lesie, drzewa, cisza spokój i ta radość z nawet najmniejszego wypatrzonego grzybka. Ty też tak masz? Czytaj dalej…. 🙂

Będąc dzieckiem, zrywałam się bladym świtem z mamą do lasu. To właśnie mama nauczyła mnie, które grzyby wybierać. Teraz to ja uczę moje dzieci rozpoznawać jadalne grzyby 🙂

Jesień to najwyższy czas na przygotowanie grzybowych zapasów na zimę. Ze świeżych grzybów zwykle gotuję zupę grzybową lub sos z ziemniakami. Część grzybów zamrażam (do jajecznicy) a resztę zapasów suszę z myślą o świętach.

A skoro o suszeniu mowa to teraz czas na garść informacji o sposobach suszenia grzybów.
Pamiętam, jak moja babcia suszyła nad piecu kaflowym prawdziwki, koźlaki i podgrzybki. Zapach suszonych grzybów był tak intensywny, że czuć było je w sąsiednim pokoju.

Dlaczego warto suszyć grzyby?

Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby. Sprawdzą się jako dodatek do zup, sosów oraz jako farsz do kapusty lub pierogów. Dodanie grzybów podkręca smak dań mięsnych: gulaszu, bigosu, risotto i tarty.

Sposoby suszenia grzybów

✔ Suszenie na gazecie lub na nitce – dla cierpliwych!

Oczyszczone i pokrojone grzyby układasz na papierze lub nawlekasz na grubą nić. Następnie związuje się końce i taki „grzybowy wianuszek” zawieszasz w słonecznym, przewiewnym miejscu, lub nad domowym źródłem ciepła. 

➕ ten sposób jest najtańszy, kosztuje Cię tylko Twój czas i kawałek gazety lub nitki.

➖ dość długi czas oczekiwania na efekt (kilka dni).

➖ grzyby mogą przykleić się do papieru, a więc złamać podczas zdejmowania.

✔ Suszenie w piekarniku – dla uważnych!

Oczyszczone grzyby ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas suszenia grzybów w piekarniku to ok. 8h. w temperaturze 40–50°C. 

➕ grzyby suszą się w całości.

➖ trzeba przewracać grzybów, aby wysuszyły się równomiernie.

➖ suszenie grzybów w piekarniku wymaga nieustannej uwagi: wycieranie mokrej szyby, wypuszczanie pary i pilnowanie grzybów, aby się nie przypaliły.

➖ na czas suszenia grzybów nie upieczesz ciasta.

✔ Suszenie w suszarce elektrycznej – dla wygodnych i nowoczesnych!

Lekko oczyść grzyby, kroisz, ułóż na blatach, nastaw powiew powietrza i masz z głowy. Po kilku lub kilkunastu godzinach (w zależności od rodzaju i wielkości grzybów wyłącz i masz pachnące ususzone grzyby.

➕ pomieścisz sporą ilość grzybów, owoców na kilku warstwach suszarki.

➕ nie trzeba zbyt często doglądać grzybów.

Suszarka do grzybów MSG-01

Jeśli szukasz taniej, lekkiej, prostej w obsłudze suszarki do grzybów wybierz MSG-01 (dowiedz się więcej tutaj: https://mpm.pl/pl/suszarki-do-grzybow/166-suszarka-spozywcza-msg-01-5901308007119.ht).

Suszarka jest wyposażona w 5 blatów, pracuje cicho. Pokrój grzyby, owoce lub warzywa i włącz nadmuch na pokrywie. Suszarka ma niewielkie rozmiary, więc nie zajmie zbyt wiele miejsca (średnica sit 28 cm).

Suszarka do grzybów MSG-11

Jeśli szukasz suszarki porządnej „na lata” wybierz trochę droższy model MSG-11 (dowiedz się więcej tutaj: https://mpm.pl/pl/suszarki-do-grzybow/164-suszarka-spozywcza-msg-11-5903151000132.html

Przyda się funkcja regulacji temperatury (od 35°C do 70°C). Przezroczyste 5 blatów umożliwią podgląd procesu suszenia. Suszarka MSG-11 jest pojemna, ale też kompaktowa (31 cm).

Grzyby ususzone, czas na gotowanie.

Suszone grzyby najlepiej przełożyć do metalowej puszki lub słoika.

Przed gotowaniem należy grzyby namoczyć w zimnej (minimum przez 1h godzinę lub całą noc). Dzięki moczeniu grzyby staną się aromatyczne, miękkie, pachnące lasem.

Grzyby zebrane, a dzięki ususzeniu będą gościć na naszych stołach przez cały rok. Czas na jesienne gotowanie!

Poznaj także

Suszenie grzybów – dlaczego warto?
14 kuchennych trików, które ułatwią gotowanie
10 pysznych przepisów na domowe pieczywo
Zobacz więcej