Mdłości, wymioty, uczucie przelewania, zgaga, refluks, biegunki, zaparcia. Problemy jelitowe nie jedno mają imię. We wcześniejszych artykułach wspominałam o radzeniu sobie przy problemach jelitowych podczas podróży. Razem ze środkami farmakologicznymi, warto zabierać ze sobą wiedzę o diecie lekkostrawnej, wysokobłonnikowej, płynnej, bez laktozy i odpowiednim nawadnianiu.
Po uciążliwych wymiotach, mdłościach i silnych biegunkach warto zastosować dietę płynną. Nie powinna ona trwać dłużej niż 3 dni. Jeśli do tego czasu dolegliwości nie ustąpią, powinniśmy skierować się do lekarza pierwszego kontaktu lub na SOR. Pamiętaj wówczas o spożyciu 2-3 litrów wody, ze względu na ryzyko odwodnienia na skutek ewakuacji treści pokarmowych z żołądka lub końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Dlaczego zwykła dieta nie przynosi korzyści? Ponieważ pokarmy stałe nie przyjmują się, mówiąc najogólniej. Pokarmy stałe nawet najdokładniej przeżute, zbyt szybko przewędrują przez przewód pokarmowy, co uniemożliwi wchłonięcie składników odżywczych. W efekcie męczymy się bardziej, niż musimy. Stosując dietę płynną, opartą o produkty gotowane, miksowane lub przecierane, załagodzimy problemy trawienne, damy sobie czas na regenerację i odżywimy organizm, zamiast tylko zaspokajać głód.
Dieta lekkostrawna
Po wspomnianej 3-dniowej diecie płynnej, wprowadzamy dietę lekkostrawną. Różni się konsystencją produktów, natomiast gotowanie to wspólny mianownik obu diet. Wybieraj produkty o niskiej zawartości tłuszczu, takie jak chude mięso, drób, ryby słodkowodne, chudy twaróg i białka jaja kurzego. Warzywa gotowane, pieczone lub duszone, bez dodatku tłuszczu łącz z produktami zbożowymi o niskiej zawartości błonnika pokarmowego. Sprawdzą się tu drobne kasze (kasza manna, jaglana, perłowa), białe makarony (np. Kuskus), biały ryż i białe pieczywo (pszenne, żytnie). Unikaj pestek, orzechów, nasion i twardych części roślinnych (np. łykowatych łodyg). Wybieraj owoce miękkie, jak banany, brzoskwinie, ale pamiętaj o usuwaniu skórek i pestek. Jedz częściej niż normalnie 5-6 razy dziennie, lecz zmniejsz wielkość porcji. Warto się najadać, ale nie przejadać, aby dodatkowo nie obciążać przewodu pokarmowego.
Dla kogo błonnik?
Przy problemach jelitowych należy „szyć dietę na miarę”. Błonnik nie jest korzystnym składnikiem diety osób z biegunką, czy wymiotami, ale jak najbardziej pożądanym przez osoby zmagające się z zaparciami. Jeśli wyobrazimy sobie medal, na którym z jednej strony, widnieć będzie dieta lekkostrawna, to z drugiej będzie wysokobłonnikowa. Oznacza, to, że ze słownika wyrzucamy „białe”, „oczyszczone” i „gotowane”, na rzecz „ciemne”, „pełnoziarniste” i „surowe”. Najkorzystniejsze są sałatki, pestki, nasiona, orzechy w połączeniu z większym spożyciem wody.
Pamiętaj, że zwiększaniu spożycia błonnika musi towarzyszyć zwiększone spożycie wody, w przeciwnym wypadku problemy z zaparciami tylko się pogłębią.
Produkty zawierające pełnowartościowe białko (mięso, drób, ryby, jaja, twarogi) łączymy z surowymi warzywami i gruboziarnistymi kaszami (gryczana, pęczak), pełnoziarnistym makaronem, brązowym ryżem lub wysokobłonnikowym pieczywem (razowe, pełnoziarniste, gryczane, orkiszowe na zakwasie). Owoce miękkie lub z dużą pestką, zastępujemy owocami o drobnych nasionach (jabłka, śliwki) i jagodami (jagody, maliny, jeżyny, borówki, truskawki). Świetnym pomysłem jest łączenie owoców i nasion z fermentowanymi produktami mlecznymi (jogurt, kefir, maślanka). Wiele osób zgłasza ułatwione wypróżnianie, gdy włączą do swojego porannego rytuału napar z siemienia lnianego. Przy silnych zaparciach wybieraj całe nasiona, zamiast mielonego siemienia.
Dla kogo produkty mleczne?
Podczas biegunek, uczucia przelewania w brzuchu lub męczących gazów, produkty mleczne się nie sprawdzą. Wszystko za sprawą laktozy (cukru mlecznego). Osoby z nietolerancją laktozy cierpią po spożyciu mleka i przetworów mlecznych, ponieważ ich jelita produkują za mało laktazy (enzym rozkładający laktozę). Wówczas można odczuwać bóle brzucha, rozpychanie, wzdęcia, gazy i przyspieszoną perystaltykę jelit (biegunka). Jeśli do tej pory nie wiązałaś/eś tych dolegliwości z pokarmami mlecznymi, zachęcam Cię do tygodnia na diecie bez laktozy. Może Twoje dziecko szybko odwiedza toaletę po śniadaniu składającym się z kakao i kanapki z serem? Obserwuj siebie i swoich domowników.
Zrezygnuj z mleka, jogurtów, maślanek, kefirów, twarogów i serów z laktozą lub całkowicie odstaw te produkty na 7 dni. Po tygodniu wróć do diety z laktozą i oceń, czy praca Twoich jelit była lepsza na diecie bez laktozy, czy nie zmieniła się.
Jeśli to nie kwestia laktozy, warto „kopać głębiej”. Poproś lekarz o skierowanie na badanie w kierunku alergii pokarmowych i wziewnych oraz test oddechowy, aby sprawdzić stan Twojej mikrobioty jelitowej (więcej w kolejnym artykule).
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.