Zero waste w kuchni – czyli jak gotować, aby nie marnować jedzenia!
Zero waste w kuchni, czyli jak gotować, aby nie marnować jedzenia! – to nie tylko modne hasło na świecie!
Czy ostatnio zdarzyło się Tobie wyrzucić jedzenie, bo było przeterminowane? A może do kosza trafiły resztki warzyw/pieczywa/wędliny, bo nie było pomysłu co z tym zrobić? Chyba każdemu to się zdarzyło…. Co zrobić, by nie marnować jedzenia? ZERO WASTE! – to nie tylko ostatnio modne hasło na świecie! To zdrowy i oszczędny styl życia, który wcale nie jest taki trudny.
„Waste” w j. angielskim oznacza „marnotrawstwo”, chodzi więc o możliwie jak największe ograniczenie odpadów, co ma ogromny wpływ zarówno na stan naszej planety, jak i również na nasz domowy budżet. Gotowanie zgodnie z założeniami Zero waste – niemarnowanie żywności to też świetny moment, by uruchomić kulinarną wyobraźnię.
Filozofia niemarnowania żywności pojawiła się tak naprawdę w każdej kulturze, w każdej światowej kuchni. Zaglądając nawet do kuchni naszej babci, sporo byśmy się od niej nauczyli. np. jak zna wiele sposobów na wykorzystanie żywności!
Czy wiesz, że statystyczny Polak wyrzuca do kosza prawie 250 kg jedzenia rocznie (co daje około 3 tys. zł). Zajmujemy piąte miejsce za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Najczęściej wyrzucamy wędliny, pieczywo, warzywa, owoce oraz nabiał. Wyrzucając jedzenie, marnujemy energię, wodę, a także zaśmiecamy odpadami naszą planetę.
Dlaczego marnujemy jedzenie?
– Część produktów spożywczych ulega zniszczeniu w procesie produkcji lub transportu.
– „Spontaniczne zakupy” – wskutek czego kupujemy za dużo jedzenia!. Robimy zakupy „na zapas”, bo akurat w markecie ulegamy pokusom chwili i korzystamy z promocji typu 3 za 2 itd…
– Gotujemy za dużo i ostatecznie zawartość garnka po 3 dniach ląduje w koszu!
– Nieprawidłowo przechowujemy żywność.
Zero waste – jak gotować, aby nie marnować jedzenia?
Mamy na to sprawdzone sposoby! Wprowadź zasady ZERO WASTE w swojej kuchni, a dzięki temu zaoszczędzisz pieniądze i zadbasz o środowisko:
Planowanie posiłków z wyprzedzeniem – jeśli gotujesz, to z pewnością znasz receptury oraz ilości produktów, które zużywasz. Najpierw wykorzystaj produkty, które już masz w kuchni. Przejrzyj zawartość lodówki, zamrażarki i kuchennych szafek. Może okazać się, że masz dużo więcej jedzenia, niż się wydawało.
Rozsądne zakupy – czas skończyć ze spontanicznymi zakupami! Przed wyjściem do sklepu zrób listę na kartce lub w aplikacji w telefonie i kupuj produkty, które faktycznie są potrzebne. Lista zakupów jest pierwszym krokiem by nie marnować jedzenia. Ponadto lista zakupów uchroni nas też przed „hipnozą, kolorami i reklamą”. Właściciele marketów chcą, żebyśmy wyszli z koszykiem pełnym produktów, których nie potrzebujemy.
Kup mniej, jeśli np. planujesz zamówić jedzenie na mieście. Świeże owoce, warzywa i pieczywo kupuj częściej, ale w mniejszych ilościach.
Właściwe przechowywanie żywności: – sprzęty, które mamy w kuchni mogą pomóc w przechowywaniu potraw. W ten sposób konserwujesz żywność, żeby się nie zepsuła.
Owoce i warzywa, w zależności od rodzaju, przechowuj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Pieczywo, przechowuj w chlebaku. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie nadmiaru pieczywa, podzielonego na porcje.
Warto zainwestować w odpowiednią dla rodziny lodówkę. Dla 4 – osobowej rodziny będzie odpowiednia Lodówka Side by Side MPM – 563-SBS-14/AA. W takiej lodówce żywność będzie prawidłowo przechowywana, schłodzona i pomieści „aktualne zapasy” dla całej rodziny.
Jeśli prowadzisz „mniejsze gospodarstwo domowe”, to trafnym wyborem będzie Lodówka MPM- 318-FF- 45. Lodówka jest wyposażona w liczne półki, półeczki a w zamrażarce znajdują się 3 pojemne szuflady. Dzięki temu przechowasz mrożonki czy nadmiar mięsa, pieczywa itd.
Skoro o mrożeniu mowa to oczywiście produkty pakujemy do woreczków. Ciekawym rozwiązaniem jest zamykanie woreczków za pomocą zgrzewarki próżniowej (dowiedz się więcej tu: https://samcook.eu/poznaj-zgrzewarke-prozniowa-psc-30/).
Kluczowe jest też odpowiednie rozmieszczenie „jedzenia” w lodówce.
Produkty z dłuższą datą przydatności powinny znajdować się z tyłu półki,
Produkty z krótką datą przydatności ustaw z brzegu (wtedy produkty z krótszą datą chwycimy jako pierwsze np. serki, jogurty itd..).
Jeśli nie wiesz, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, a które w temperaturze pokojowej to przypomnij sobie wizytę w supermarkecie: Co było włożone do lodówki a co stało na półkach? Teraz już wiesz 🙂
Zero waste w kuchni to niemarnowanie jedzenia!
Posiłki z wyprzedzeniem zaplanowane, lista zakupów przygotowana, wiemy co będziemy gotować. Wszystkie produkty pięknie poukładane w lodówce, wiemy, po które produkty najpierw sięgać. Jak gotować, by nie zmarnować jedzenia? Śpieszymy z podpowiedzią 🙂
Czas na gotowanie w duchu Zero Waste!
Rosół: Nasze babcie gotowały duży gar rosołu, a później go porcjowały do słoików
i wychodziły z tego: ogórkowa, pomidorowa itd…
Tłuszcz z rosołu zwykle wylewamy, a można na nim usmażyć mięso, cebulę – to najbardziej esencjonalny dodatek.
Zero waste – co zrobić z resztkami warzyw?
1. Gulasz z warzyw lub leczo – to świetne rozwiązanie, by pozbyć się zalegających w lodówce warzyw np. pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę. Przygotujesz z nich wyśmienity obiad dla całej rodziny (https://pyszniegotuj.pl/leczo/)
2. Bulion warzywny – z marchewki, pietruszki, selera, pora. Przygotujesz, podstawę do różnych zup i sosów.
3. Z ziemniaków zrobisz: knedle, kluski śląskie, kopytka. Wody po gotowaniu ziemniaków – nie wylewaj! Zrób na tym zupę, będzie wtedy bardziej kremowa w smaku.
4. Pesto – z resztek zielonych warzyw (np. liście rzodkiewki) Pesto to doskonała baza do makaronu, twarożków, sosu winegret. Zmiksuj w blenderze (polecamy użyć Blender kielichowy MBL-31).
Forszmak czy gulasz mięsny to świetny sposób na wykorzystanie kiełbas i pieczonych mięs. Oba dania składają się z mięsa z dodatkiem warzyw i przypraw.
Zero waste – co zrobić z resztką pieczywa?
Suche kajzerki zetrzyj na bułkę tartą (przyda się do obtoczenia kotletów mielonych).
Bajaderki – deser z resztek ciast. Wystarczy połączyć pokruszone resztki ciastek/ciast, bakalie, masło, mleko i cukier, a następnie z masy uformować kulki. Schłodzić przed podaniem.
Czerstwy chleb wykorzystaj na grzanki – idealny dodatek do zup typu krem.
Zero waste – resztki serów – co z nimi zrobić?
Zetrzyj, spakuj do woreczka/pojemnika i zamroź. Starty ser nada się do posypania zapiekanek, spaghetti,
Serek Mascarpone – świetnie zagęszcza zupę lub sos.
Jak widzisz, z wielu „odpadów” można wyczarować coś smacznego 🙂
Czy już od dziś wprowadzisz zasady „zero waste”? Spróbuj!
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.