Nowe i świeże. Wspaniała bomba witaminowa czy azotanowa? Jakie warzywa zaliczamy do nowalijek? Zapraszam do lektury.
Polskie nowalijki
Zaliczymy do nich szczypiorek, sałatę, cebulę dymkę, natkę pietruszki, rzodkiewkę, młodą marchewkę, ogórki, pomidory i rzeżuchę. Na ich widok ślinka cieknie. Generalnie każde z nich jest bogatym źródłem witamin (A, C, kwas foliowy) oraz składników mineralnych (cynk, potas, sól, fosfor, wapń). Będą korzystne w diecie osób z problemami kardiologicznymi i przewlekłymi stanami zapalnymi. Warto jednak zwrócić uwagę, że pierwsze, pojawiające się w marcu/kwietniu, szczególnie z upraw „przemysłowych” mogą zawierać znaczne ilości azotanów. Badania przeprowadzone w jednym z miast województwa mazowieckiego, wykazało najwyższy poziom azotanów w rzodkiewce i niektórych gatunkach sałaty.
Uprawa
Na obecność azotanów wpływa najbardziej sposób uprawy warzyw. Wyróżniamy uprawę gruntową (w ogrodzie), w tunelu foliowym oraz w szklarni. Polecam korzystanie z upraw w doniczkach na parapetach lub balkonach. Szczęśliwym właścicielom tarasów i ogródków, polecam zmontowanie donic na wysokich nóżkach, aby grządki były na wysokości naszych kolan lub bioder. Znacznie usprawnia to pielęgnację, a także wygląda atrakcyjnie. Piękną zieloną ścianę w kuchni stworzymy z doniczek z ziołami, szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki.
Które nowalijki wybrać?
Szczypiorek
Szczypiorek – źródło witaminy A, C, beta-karotenu (przeciwutleniacze). Olejki eteryczne dające ciekawy smak potrawom, od zwyczajnej kanapki i jajecznicy po trudniejsze dania.
Pietruszka – cenny składnik diety pacjentów z kamicą nerkową (poprawa działania układu moczowego), z zaburzeniami wątroby i ryzykiem hipercholesterolemii (podwyższony poziom cholesterolu we krwi). Bogate źródło żelaza niehemowego (pochodzenia roślinnego), beta-karotenu, folianów i witaminy C.
Cebula dymka
Cebula dymka- ma działanie antybakteryjne, przeciwnowotworowe (antocyjany, flawonoidy), przeciwskurczowe i przeciwzapalne (saponiny i sapogeniny).
Sałata
Sałata – źródło potasu, cynku, manganu i błonnika, a także kwasu foliowego, beta-karotenu, luteiny i fenoli, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Rzodkiewka
Rzodkiewka – stosowana na niestrawność i zaparcia lub pobudzanie apetytu. Jej liście wspomagają redukcję poziomu cukru we krwi. W medycynie ludowej, okłady z tartej rzodkiewki pomagały na bóle reumatyczne. Ponadto chroni nas przed rozwojem chorób serca i układu krążenia.
Marchew – pierwsze skojarzenie? Beta-karoten! Piękna skóra i dobry wzrok. Jest źródłem karotenoidów, polifenoli i witamin, dzięki czemu wzmacnia nasza odporność oraz działa jako przeciwutleniacz (aktywność przeciwnowotworowa). Oprócz tego marchew charakteryzują właściwości ochraniające wątrobę, obniżające poziom cholesterolu i zapobiegające chorobom sercowo-naczyniowym.
Przed spożyciem, młode warzywa trzeba dokładnie oczyścić. Pomocne będzie moczenie sałaty przez 30 minut, a także dokładne mycie warzyw. Pozwala to pozbyć się około 20% ilości azotanów, które rozpuszczają się w wodzie. Pamiętaj, aby sałaty nie ciąć, tylko rwać. Krojenie powoduje utratę witaminy C.
Rozdrabniaj (krój, szatkuj, siekaj, trzyj na tarce) tuż przed podaniem. Zachowają wtedy najwięcej składników odżywczych, a zawarte witaminy nie ulegną utlenieniu. Przeleżane dania ze świeżych warzyw nie zachęcają wizualnie.
W przypadku ogórków, aby zachować najwięcej składników odżywczych, można pokroić je w plasterki. Następnie zamrozić, aby później móc wykorzystać je do mizerii. Na kilka minut przed jej przygotowaniem ogórki można posolić. Taki zabieg pozwoli nam pozbyć się nadmiaru wody. Warzywa korzeniowe należy obrać ze skórki, ale nie zbyt głęboko, aby nie pozbawić ich witamin, często ukrytych pod skórką.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.