Z pozoru wykluczenie glutenu jest bardzo proste. Szczególnie że w obecnych czasach możemy znaleźć wiele zamienników. Prześledźmy jak rozgryźć temat.
Jaką mąkę wybrać?
Gluten to składnik zboża, a jak wiadomo „ze zboża będzie chleb”. Znajdziemy go w mące pszennej, orkiszowej i żytniej. Zamiennikami mogą się stać mąki ze zbóż bezglutenowych takie jak: kukurydziana, ryżowa, amarantusowa, mąka z Quinna lub z ziemniaków.
Obecnie w sprzedaży możemy znaleźć wiele wyrobów mącznych bez glutenu. Najczęściej spotykane to pieczywo chrupkie ryżowe/kukurydziane. Zachęcam do pieczenia własnych wyrobów z dopuszczalnych mąk lub kasz (np. pieczywo bezglutenowe z niepalonej kaszy gryczanej). Będzie ono niższe niż przemysłowo wyrabiane, gdyż nie zawiera proszku do pieczenia (który może zawierać gluten), ani sody oczyszczonej. Zyskujemy jednak dużą sytość w małych kromkach.
Słodkości bez glutenu?
Najprościej będzie wybierać desery bez mąki (czekolada itp.). Sprawdzą się też proste owocowe sałatki z dodatkiem orzechów lub pestek, lub z bitą śmietaną. Tak, tak, wiem… Dietetykowi nie wypada pisać o takich bombach kalorycznych. Musisz jednak przyznać, że glutenu tam nie znajdziemy. Jeśli tęsknisz za wypiekami, obecnie można zakupić wiele wariantów, poczynając od wafli ryżowych w polewie czekoladowej, a na ciasteczkach jaglanych kończąc. Oczywiście najlepsze są wyroby domowe.
Wiodąca na rynku firma płatków szczyci się, że jej wybory nie zawierają glutenu. Racja, bo są zrobione z kukurydzy, a ta naturalnie glutenu nie zawiera. Możesz też skorzystać z płatków jaglanych, gryczanych, ryżowych oraz amarantusowych. Na śniadanie sprawdzi się jogurt z owocami i chia lub kasza z owocami lub budyń z kasz bezglutenowych. Unikaj za to kaszy manny – to pszenica, czyli gluten.
Tradycyjny makaron zastąp ryżowym, jaglanym lub gryczanym. Spaghetti możesz przygotować ze spiralizowanej marchewki, cukinii lub innego warzywa. Przestaw się na kaszotto i risotto. Są bardzo pożywne i świetnie łączą się z warzywami, mięsem, rybą i sosami. Kaszę Kuskus zastąp komosą ryżową. W przygotowaniu jest równie prosta.
Jak się domyślasz, stwierdzę, że nie potrzebujesz. Nie oszukujmy się w małych ilościach, na spotkaniach towarzyskich możesz poczuć chęć spożycia: „Wszyscy jedzą, to i ja mogę”. Co tu wybrać? Szukaj w sklepach chrupków bez glutenu (z kukurydzy, ryżu), przygotuj popcorn, chipsy też nie powinny zawierać glutenu… Ale osobiście uważam, że nie są nam potrzebne do życia. Może spróbujesz zdrowszej wersji z warzyw? Np. z jarmużu, selera lub buraka?
Szukając produktów bez glutenu, wybieraj te oznaczone przekreślonym kłosem.
LISTA PROPONOWANYCH ZAMIENNIKÓW W DIECIE
Zamiast mąki pszennej, jęczmiennej, orkiszowej, żytniej:
Pieczywo bezglutenowe (kupne bardzo często jest wysoko przetworzone), Pieczywo chrupkie ryżowe, Pieczywo chrupkie kukurydziane Pieczywo wyrabiane osobiście z dopuszczalnych mąk.
Zamiast drożdżówek, ciastek, ciast:
Ciastka bezglutenowe, Pieczywo chrupkie ryżowe w polewie czekoladowej, Ciasta domowej roboty z dopuszczalnych składników
Zamiast płatków śniadaniowych pszennych oraz innych zawierających ekstrakt słodowy z jęczmienia; owsianek i otrębów:
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.