Pod wspólną nazwą gluten kryją się poszczególne składowe białka zawartego w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień i owies). U poszczególnych osób może powodować dolegliwości gastryczne, a nawet problemy z rozwojem i wzrostem. Pomocna będzie dieta bezglutenowa.
Kto powinien stosować dietę bez glutenu?
Dieta bez glutenu może być stosowana w wielu przypadkach klinicznych. Będzie ona podstawowym zaleceniem dla osób z celiakią. Celiakia (choroba trzewna) jest chorobą genetyczną o charakterze autoimmunologicznym (tzn. spowodowaną przez niewłaściwą reakcję odpornościową organizmu przeciw własnym tkankom) związaną z nietolerancją glutenu.
U chorych na celiakię gluten powoduje zanik kosmków jelitowych (wypustek śluzówki jelit odpowiedzialnych za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia), co prowadzi do zaburzeń wchłaniania, niedożywienia i niedoborów składników odżywczych w organizmie.
Co ciekawe u niektórych osób niemiejących genetycznych uwarunkowań choroby, również mogą występować problemy trawienne po spożyciu produktów zawierających gluten. Gluten może również nasilać problemy takie jak wzdęcia, biegunki i bóle brzucha, u osób z chorobami zapalnymi jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna). Wersję diety bezglutenowej również stosujemy u osób z alergiami pokarmowymi.
Kilka ważnych zasad w diecie bezglutenowej:
Dieta bezglutenowa powinna być dietą racjonalną oraz lekkostrawną,
Zalecane jest spożywanie około 5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, w miarę możliwości w regularnych odstępach czasu oraz o stałych porach,
Dieta powinna być zbilansowana zgodnie z wiekiem, stanem zdrowia oraz stopniem aktywności fizycznej;
Białko w diecie powinno być pełnowartościowe (mięso, drób, ryby, jaja)
W diecie powinno ograniczać się zawartość tłuszczu (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego – smalec, masło, tłuste mięso, podroby, pasztety itp.);
Dieta powinna być bogata w witaminy A, C, D, kwas foliowy (warzywa i owoce) oraz składniki mineralne (przede wszystkim wapń i żelazo – mięso i przetwory mleczne),
Powinno się również zwrócić uwagę na dostarczenie składników, które rzadko występują w diecie bezglutenowej (witaminy z grupy B, magnez, selen oraz mangan, a także błonnik pokarmowy);
W przypadku zaostrzenia choroby oraz pojawienia się biegunek, należy wyeliminować z diety na ok. 3 tygodnie nie tylko gluten, ale także mleko i jego produkty,
W przypadku zaostrzenia choroby z żywienia wyklucza się ciężkostrawne warzywa i owoce;
W początkowym etapie choroby zaleca się stosowanie preparatów mineralnych i witaminowych, w celu wyrównania niedoborów – po konsultacji z lekarzem.
Obecność glutenu w artykułach spożywczych powinna być sygnalizowana na opakowaniu produktu. Czasem na produktach pochodzących spoza Unii Europejskiej obecność glutenu nie jest bezpośrednio wymieniana. Należy zatem zachować ostrożność, dokładnie czytać etykiety i nie wybierać produktów zawierających:
Skrobię zbożową, modyfikowaną skrobię zbożową;
Zboże lub pszenicę;
Mąkę pszenną;
Skrobię pochodzenia pszennego, żytniego, jęczmiennego i owsianego;
Aminokwasy roślinne (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);
Pszenicę orkiszową (jedna z najstarszych odmian orkiszu),
Produkty żelujące (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);
Kamut (jedna z najstarszych odmian orkiszu),
Słód/ wyciąg ze słodu;
Substancje skrobiowe (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);
Macę (mąkę pszenną);
Polipeptydy lub białko roślinne;
Pszenżyto (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);
Mąkę grubo mieloną;
Spoiwo proteinowe (bez dodatkowych objaśnień na opakowaniu);
Dodatki chemiczne od E1404 do E1451 (wszystkie produkty skrobiowe wykorzystywane jako dodatki do żywności: stabilizatory, galaretujące, elementy powlekające).
Należy zachować ostrożność, kupując produkty sprzedawane luzem, ponieważ nie posiadają one właściwych oznaczeń i mogą zawierać gluten.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.