W poprzednim artykule „FODMAP – rozgryźmy kod tej diety” przedstawiłam założenia diety low FODMAP, wyjaśniłam czym są : FODMAP oraz kto powinien skorzystać z takiej diety. Dziś przedstawię listy produktów zalecanych i przeciwwskazanych oraz przykładowe jadłospisy.
Dieta low FODMAP oznacza dietę o niższej zawartości Fermentujących Oligo- Di- i Monosacharydów oraz Polioli. Produkty o wyższej zawartości FODMAP powinny zostać wykluczone z diety osoby z problemami jelitowymi (ból brzucha, wzdęcia, gazy, odbijanie, biegunka, zaparcia) na 2-6 tygodni. Nazwa diety zawiera w sobie również informację odnośnie produktów, które nie muszą być wykluczane ze względu na brak w składzie cukru lub polioli. Mam tu na myśli produkty białkowe, takie jak mięso, drób, ryby, jaja oraz produkty tłuszczowe, w tym oliwa z oliwek, oleje roślinne, awokado. Ze względów profilaktycznych, bardziej polecane jest spożywanie produktów będących źródłem pełnowartościowego białka (drób biały, ryby, jajka, chuda wołowina). Tłuste kawałki mięsa wieprzowego, podroby oraz wysoko przetworzone przetwory mięsne nie są polecane.
Podział produktów
Do FODMAP zaliczamy produkty o wyższej zawartości fruktozy, laktozy, fruktanów, galaktanów i polioli. Najłatwiej nam będzie zapamiętać, że w low FODMAP wykluczamy źródła galaktanów (wszystkie nasiona roślin strączkowych) oraz laktozę (mleko i przetwory zawierające laktozę).
Strączki
Strączki są świetnym źródłem białka w diecie wegetariańskiej, więc wege-low-FODMAP nie jest proste do samodzielnego zbilansowania. Sugeruję w tej sytuacji kontakt z dietetykiem, ponieważ strączki powinny być wykluczone z diety low FODMAP.
Mleko i przetwory mleczne
Zastępnikiem mleka krowiego i przetworów mlecznych może być wersja bezlaktozowa (opakowania z fioletowym oznaczeniem). Warto jednak czytać skład produktów, ponieważ zdarzają się produkty z dodaną laktazą, czyli enzymem rozkładającym laktozę. Dobrym zamiennikiem mleka są napoje roślinne wzbogacane o wapń. Nie musimy jednak rezygnować z serów żółtych i dojrzewających (brie, camembert, cheddar, parmezan), ani z masła.
Sprawa jest nieco bardziej skomplikowana przy podziale warzyw, owoców, produktów skrobiowych, orzechów i substancji słodzących. Zacznijmy od końca.
Cukier i substancje słodzące
Do słodzenia lepiej wybierać zwykły cukier, syrop ryżowy, syrop klonowy i stewię, ale najlepiej w ogóle nie słodzić 😉
Orzechy
Jedyne niepolecane orzechy, to nerkowce i pistacje. Pozostałe orzechy oraz masło orzechowe naturalne świetnie wpasują się w dietę, szczególnie przy zaparciach.
Wyższą zawartość FODMAP identyfikuje się w produktach z mąk glutenowych: żyto, pszenica, jęczmień. Zamiennie stosuj mąkę orkiszową, owies, ryż, kukurydzę, kaszę jaglaną i gryczaną. Zwykle w tym momencie obserwuję na twarzy pacjentów popłoch: „nie mogę jeść pieczywa?”. Można, ważne aby wybierać te bez glutenu lub o niższej zawartości. Dopuszczalny jest orkisz, toteż łatwo znajdziesz chleb orkiszowy na zakwasie lub bułki orkiszowe. Przygotowanie ich również nie jest trudne.
Warzywa
Niepolecane są warzywa i przyprawy wzdymające, ciężko strawne, takie jak: cebula, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, pory, buraki, kapusta, grzyby, koper włoski i czosnek. Wybieraj marchew, pomidory, ogórki, paprykę o wydłużonych strąkach, seler, kukurydzę, bakłażana, sałatę, dynię, cukinię, kabaczek, słodkie ziemniaki i szczypior.
Owoce
Najwięcej fruktozy zawierają jabłka, gruszki, mango, arbuz, nektarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, owoce suszone i owoce z puszki. Zrezygnuj również z soków z tych owoców. Zastąp je bananami, winogronami, kiwi, mandarynkami, pomarańczami, ananasami, grejpfrutem, cytryną, jagodami, borówkami, malinami, truskawkami i awokado.
Przykładowe jadłospisy
Jak wspomniałam w poprzednim artykule, dieta low FODMAP powinna być dostosowana do osoby indywidualnie i bardzo ważne, aby wybrać typ obróbki termicznej do kondycji jelit. Osobom z biegunkami polecam dietę lekkostrawną, czyli z warzywami po obróbce termicznej, miękkimi owocami, bez orzechów i pestek oraz lekkim pieczywem i drobnoziarnistymi kaszami. Osoby z zaparciami powinny wzbogacić dietę w surowe warzywa i owoce, pestki, nasiona, gruboziarniste kasze i przetwory mleczne.
Poniżej tabela z wersją lekkostrawną i wysokobłonnikową diety low FODMAP:
Posiłek
Dieta lekkostrawna
Dieta wysokobłonnikowa
I śniadanie
Jajka gotowane na miękko Wafle ryżowe z masłem Gotowane warzywa: marchewka, seler korzeniowy z oliwą i siekaną natką pietruszki. Sok pomidorowy
Jajka gotowane na miękko Chleb orkiszowy na zakwasie z masłem Świeże warzywa: Salata, ogórek, papryka żółta z oliwą i ziołami prowansalskimi. Sok pomidorowy
II śniadanie
Ryż biały gotowany na miękko, z bananem i malinami. Lekka herbata
Koktajl: szpinak, awokado, kiwi, sok z pomarańczy, siemię lniane mielone, woda Herbata ziołowa
Obiad
Zupa krem z włoszczyzny, bez zabielania Kurczak gotowany. Kasza jaglana na miękko. Sos pomidorowy z delikatnymi ziołami
Zupa krem z włoszczyzny, bez zabielania, z prażonymi pestkami dyni Kurczak pieczony w rękawie Kasza gryczana ciemna Sos pomidorowy z delikatnymi ziołami
Przekąska
Warzywa pieczone (bataty, marchewka, kalarepa) z ziołami i oliwą. Woda
Surowe warzywa do chrupania: marchewka, seler łodygowy, kalarepa Orzechy włoskie Woda z cytryną
Kolacja
Cukinia faszerowana mięsem drobiowym, pomidorami bez skórki i szczyptą oregano Herbata miętowa
Cukinia faszerowana mięsem drobiowym, pomidorami bez skórki i szczyptą oregano, posypane płatkami migdałów Woda z cytryną i miętą
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.