FODMAP to skrót z języka angielskiego, odnoszący się do nazwy „Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols”, czyli „Fermentujące Oligo- Di- i Monosacharydy oraz Poliole”. FODMAP to węglowodany (cukry) charakteryzujące się krótkołańcuchową budową, które wchłaniają się w niewielkim stopniu, za to łatwo ulegają fermentacji przez mikroorganizmy jelitowe. Efektem obecności FODMAP w jelitach jest również wzrost ciśnienia osmotycznego, następnie „ściąganie” wody z układu krążenia do jelita, a ostatecznie mogą powstawać ból brzucha, wzdęcia, biegunki.
• poliole (substancje słodzące, takie jak mannitol, sorbitol, ksylitol (!)).
W czym przeszkadzają nam FODMAP?
FODMAP utrudniają życie osobom z problemami jelitowymi (IBS- zespół jelita drażliwego, IBD- nieswoiste choroby zapalne jelit), gdyż nasilają objawy chorobowe takie jak wzdęcia, uczcie przelewania, gazy, odbijanie, biegunki lub zaparcia. Jak wspomniałam w poprzednim artykule „Rozrost mikrobioty jelitowej”, możemy odczuwać dyskomfort jelitowy w konsekwencji przerostu bakteryjnego, grzybiczego lub archeonów. Jeśli zauważasz, którąś z tych dolegliwości, zachęcam do dalszej lektury i zastosowania eliminacji produktów o dużym stężeniu FODMAP.
Celem diety FODMAP jest zmniejszenie do minimum źródeł węglowodanów fermentujących, zatem nazywamy ją „low FODMAP”. W zależności od obecnie występujących objawów (biegunki czy zaparcia), w pierwszej kolejności decyduję, czy korzystniejsze dla pacjenta będzie zastosowanie diety w formie gotowanej (lekkostrawnej- biegunki), czy z przewagą warzyw surowych i produktów zbożowych wysokobłonnikowych (zaparcia). Następnie należy zastosować eliminację produktów o wysokiej zawartości FODMAP na 2-6 tygodni. Długość pierwszego etapu diety zależeć będzie od momentu ustania głównych dolegliwości.
Po tym czasie zaczynamy stopniowo rozszerzać dietę. Jeśli do tej pory była to dieta w wersji lekkostrawnej, to zalecam stopniowe wprowadzanie produktów surowych z listy low FODMAP (po 2-4 tygodniach), a dopiero później wprowadzamy produkty o wyższej zawartości FODMAP. Osobom na diecie w wersji wysokobłonnikowej, u których ustąpiły zaparcia, a dieta „surowa” nie wywołuje dyskomfortu jelitowego, sugeruję poszerzanie diety już po 4 tygodniu.
Ten etap rozszerzania diety ma na celu obserwację siebie i tworzenie indywidualnej listy produktów problematycznych. W zależności od osoby etap ten może trwać 8-12 tygodni. Dłuższy czas wynika z prawidłowego przeprowadzenia „prowokacji”.
Prowokację przeprowadzamy w następujący sposób:
Wprowadzamy 1 produkt, stosujemy go w ciągu 1 dnia, jako dodatek do dotychczasowego modelu żywienia.
Kolejne 3 dni nie przyjmujemy tego produktu, tylko obserwujemy i notujemy swoje odczucia i reakcje organizmu: samopoczucie, wzdęcia, uczucie przelewania, gazy, odbijanie, biegunka, zaparcia oraz inne do tej pory niewystępujące.
Jeśli po tych 3 dniach nie zaobserwujemy dyskomfortu, to wpisujemy produkt na listę „dozwolonych”. W przeciwnym razie wpisujemy produkt na listę „niekorzystnych” i staramy się go unikać.
Ostatni etap diety to stworzenie indywidualnych przepisów i menu oparte o listę low FODMAP i indywidualną listę produktów korzystnych.
Czy to działa?
FODMAP daje korzyści wielu osobom. Przyznam jednak, że nie jest wystarczająca dla niektórych osób. Zalecane jest wówczas połączenie diety z krótkotrwałą antybiotykoterapią, ustaloną na podstawie wyniku testu oddechowego i innych badań medycznych zleconych przez Gastrologa.
Przypadki z mojej praktyki pokazują jednak, że wiele osób odczuwa niesamowitą ulgę i wręcz wyrażają opinię „pierwszy raz w życiu po jedzeniu nic mnie nie boli” lub „w końcu po wyjściu z domu nie muszę zastanawiać się, gdzie jest najbliższa toaleta”.
Zapraszam do lektury kolejnego artykułu, w którym przedstawię dokładną listę produktów o niskiej zawartości FODMAP oraz przykładowe jadłospisy dla osób cierpiących na biegunki, oraz na zaparcia.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk,
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.