Ostatnio omówiliśmy sobie, czym jest białko, jakie są jego funkcje oraz kiedy i kto powinien stosować dietę wysokobiałkową. Dziś chciałabym zwrócić Waszą uwagę na przeciwny biegun – dietę niskobiałkową. W celach leczniczych stosuje się ją w chorobach metabolicznych oraz innych zaburzeniach przemiany aminokwasów bądź białek.
Chorobą metaboliczną, która wymusza stosowanie diety o zmniejszonej podaży białka jest – fenyloketonuria (choroba genetyczna). W jej przebiegu organizm chorego nie jest w stanie przetwarzać fenyloalaniny (aminokwas) i gromadzi ją w nadmiarze. Stosujemy wówczas dietę eliminacyjną.
Problemy zdrowotne związane z wątrobą (zaawansowana niewydolność wątroby) i nerkami (niewydolność nerek, dializy) również są podstawą do stosowania diety niskobiałkowej. Wykorzystanie białka na cele metaboliczne i budulcowe ciała, w efekcie generuje powstawanie związków azotowych, które obciążają narządy odpowiedzialne za ich detoksykację (nerki, wątroba).
Inne choroby układu pokarmowego, które wymuszają ograniczenie spożycia białka to przewlekłe zapalenie trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
Czym charakteryzuje się dieta niskobiałkowa?
Jak sama nazwa wskazuje, dieta niskobiałkowa wymaga ograniczenia produktów zawierających wysokie stężenie białka. Należy przede wszystkim unikać jaj i nabiału, mięsa, wędlin, ryb, roślin strączkowych, orzechów, czekolady, kakao, pieczywa i wyrobów cukierniczych. Obecne zalecane normy spożycia białka przedstawiłam w poprzednim artykule „Dieta wysokobiałkowa”.
W zależności od stopnia nasilenia stanu chorobowego ograniczenie podaży białka może osiągnąć nawet do 20 g na dzień. Stanowi to minimum niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W skrajnych przypadkach lekarz może zaliczyć dietę z wykluczeniem posiłków domowych, a w zamian wprowadzić leczenie szpitalne z podażą składników elementarnych (aminokwasy, witaminy, makro i mikroskładniki).
Zasady żywienia
Osoby z mniej drastycznymi zaleceniami, co do spożycia białka, powinny pamiętać o wykorzystaniu swojego limitu w sposób rozsądny i odpowiedzialny. Polecana jest dieta w wersji lekkostrawnej, a źródłem białka powinny być produkty pełnowartościowe. Polecane są produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu (jogurt naturalny, chudy twaróg, skyr), chude mięso, białko jaja kurzego oraz ryby słodkowodne.
Unikaj mięsa przetworzonego (pasztety, salceson, wędliny, parówki), żółtych i pleśniowych serów oraz mlecznych deserów. Wystrzegaj się dań smażonych, zagęszczanych zup, dań typu Fast-food, słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych i gazowanych napoi oraz alkoholu.
Mimo wielu ograniczeń dieta powinna być urozmaicona. Im więcej produktów w diecie, tym wyższe prawdopodobieństwo na przyjęcie niezbędnych witamin i składników mineralnych. Ponadto warto zaplanować od 5 do 6 posiłków dziennie, a odstępy między posiłkami nie powinny być krótsze niż 2 godziny, ani dłuższe niż 4.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.