Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z cukrzycą mają na celu unormowanie glikemii. Główne zalecenia dotyczą podziału produktów i potraw według zawartości w nich cukrów prostych oraz błonnika pokarmowego. Ważnym elementem profilaktyki rozwoju miażdżycy i nadciśnienia wśród diabetyków, będzie zmniejszenie spożycia produktów/potraw solonych i obfitujących w tłuszcze zwierzęce.
Dieta śródziemnomorska
Niegdyś dużą popularnością cieszyła się dieta śródziemnomorska, której ewolucyjnym następcą stała się dieta DASH. Dieta śródziemnomorska charakteryzuje się dużą zawartością świeżych warzyw i owoców, ryb i owoców morza oraz tłuszczy roślinnych (oliwa z oliwek, oleje roślinne). Poleca się spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, ponieważ zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego niż biały chleb, biały ryż, makaron i drobne kasze typu kasza manna. Ponadto, zawierają o 2-3 razy więcej witamin i składników mineralnych. Dieta śródziemnomorska cechuje się wysokim stężeniem składników prozdrowotnych, tj. antyoksydantów, witamin, makro i mikroelementów. Wyższe spożycie warzyw i owoców, a także nasion i orzechów, które polecane jest w diecie inspirowanej kuchnią krajów nadmorskich, zwiększa poziom spożycia błonnika pokarmowego przez pacjentów. W efekcie zmniejszamy poziom przyswajanego cukru i tłuszczu z porcji spożytego jedzenia, co w znaczny sposób pomaga kontrolować glikemię osób z cukrzycą, a także sprzyja odchudzaniu.
Następstwem sukcesu diety śródziemnomorskiej, były badania nad stosowaniem jej bardziej restrykcyjnej wersji pośród pacjentów z nadciśnieniem tętniczym oraz z zespołem metabolicznym. Zespół metaboliczny to występowanie kilku czynników ryzyka rozwoju chorób o podłożu metabolicznym. Oznacza to najczęściej występowanie jednocześnie miażdżycy, cukrzycy typ 2, chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. nadciśnienia tętniczego), a także otyłości brzusznej. Wielochorobowość wymagała od lekarzy i naukowców wprowadzenia obostrzeń, co do wielkości spożycia soli, nasyconych kwasów tłuszczowych, a także cukrów prostych. Szczególnie niepolecane są produkty typu Fast-food, słodycze, alkohol, słone przekąski oraz napoje gazowane, słodzone i tzw. energetyki. W diecie DASH ograniczeniu podlega również spożycie źródeł cukru, takich jak miód, dżemy i powidła, a także owoców suszonych i bardzo słodkich, co często spotyka się ze sprzeciwem pacjentów głęboko wierzących w dobroczynne skutki fruktozy (cukier owocowy).
Przykładowy jadłospis
Co zatem jeść? Czy coś nam zostanie z tego życia? Zapyta nie jeden Smakosz. Niestety dla wielu osób, brak soli w diecie jest równoznaczne z brakiem smakowitości dania. Podobnie jest z ograniczaniem dodatku tłuszczy zwierzęcych. Dobrze wiemy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego niechętnie spożywamy dania lekkostrawne i niskotłuszczowe. Czy dieta śródziemnomorska lub DASH muszą być niesmaczne? Absolutnie nie! Czy pamiętasz smaki kuchni śródziemnomorskiej? Czy były dla Ciebie nieprzyjemne? Założę się, że były pyszne!
Poniżej przedstawiam moją interpretację diety DASH, której celem jest ograniczenie dostarczenia soli, cukru prostego i nasyconych kwasów tłuszczowych (m.in. tłuszczy zwierzęcych):
I śniadanie:
1 kromka chleba pełnoziarnistego z pastą warzywną (np. humus, bez soli), kiełkami buraków, plastrem pieczonego indyka i plasterkami ogórka świeżego
Sałatka: mix sałat ze świeżym pomidorem, oliwą i ziołami prowansalskimi
Szklanka wody z cytryną i miętą
II śniadanie:
Koktajl: 2 garści szpinaku, 1 małe jabłko, sok z 1 limonki, 1 awokado, woda
Woda mineralna niskosodowa
Obiad/ lunch:
Ryba (np. dorsz) pieczona z plastrami cytryny i koperku, bez soli
Warzywa do chrupania: paski papryki czerwonej, żółtej, zielonej oraz paski selera naciowego
Herbata ziołowa
Kolacja:
Zupa krem jarzynowa, bez zabielania, podana z pestkami dyni i świeżą kolendrą.
Pamiętaj, jest to ogólna interpretacja zaleceń żywieniowych. Przed podjęciem decyzji o stosowaniu jakiejkolwiek diety, skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym lub udaj się na konsultację dietetyczną. Przedstawione menu zawiera wiele źródeł błonnika nierozpuszczalnego (twardego, produkty surowe), dlatego nie jest dobrym rozwiązaniem dla osób z problemami trawiennymi (biegunki, zespół jelita drażliwego, stany zapalne trzustki, wątroby, żołądka i jelit). W swojej praktyce spotkałam się wielokrotnie z przypadkami pacjentów stosujących diety „z Internetu”, niedopasowane do realnych potrzeb ich organizmów. W ekstremalnych przypadkach, mimo wyraźnych sygnałów (silne, wielokrotne biegunki), pacjenci kontynuowali dietę. W efekcie ich samopoczucie obniżało się, tracili motywację do podejmowania działań dietetycznych oraz poszukiwania pomocy u specjalistów. Jeśli cierpisz na problemy trawienne, wyczekuj kolejnych publikacji, które pojawią się na naszym portalu.
Pamiętaj!
Dieta wysokobłonnikowa jest korzystna tylko dla osób ze zdrowym przewodem pokarmowym.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.