Jeśli czasem czujesz się samotny, pomyśl o milionach mikroorganizmów, które zasiedlają Twoje ciało. Mikroorganizmy bytują na powierzchni naszej skóry oraz wewnątrz nas. Mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy nazywamy mikrobiotą jelitową. Zaliczamy do nich bakterie, archeony i grzyby. Jak w całym świecie ożywionym, tak i wśród mikroorganizmów, wyróżnić można takie, których obecność nam sprzyja, szkodzi lub jest dla nas neutralna.
Mikrobiota ochronna
Odporność jelit budowana jest przez Bacteroides, Bifidobacterium i Lactobacillus. Szczególnie ważne są Lactobacillus, które hamują rozwój i namnażanie bakterii patogennych (chorobotwórczych). Najbardziej znane szczepy znajdziemy w fermentowanych napojach mlecznych (jogurty) oraz kiszonkach.
Mikrobiota immunostymulująca
Obecne w nadmiernej ilości patogenne mikroorganizmy, powodują zatrucia pokarmowe. Małe ilości występują w przewodzie pokarmowym każdego z nas, a obecność niepatogennych szczepów (Eschierichia coli, Enterococcus faecalis) pobudza układ odpornościowy do ciągłego zbrojenia się. Dlatego „brudne dziecko, to szczęśliwe dziecko”, poprzez kontakt z brudem (bakteriami), poszerza katalog komórek odpornościowych. Wiem, że czasem to boli mamy, ale warto pozwolić dziecku na zabawę w piasku.
Mikrobiota proteolityczna
Cały zastęp bakterii zajmuje się trawieniem białek, są to między innymi: Clostridium, E. coli biovare, Pseudomonas, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter. W wyniku ich działalności powstają aminy biogenne, metan oraz amoniak. Obecność tych związków „odpadowych” może działać hepatotoksycznie (uszkadzanie wątroby). Nadmierna ilość bakterii proteolitycznych powoduje występowanie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, biegunki, gazy, odbijanie.
Mikrobiota odżywiająca nabłonek jelitowy
Odkryte na przestrzeni ostatnich 20 lat Faecalibacterium prausnitzii i Akkermansja muciniphila dostarczają do nabłonka jelitowego SCFA, czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. W efekcie wspomagają prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych jelit i sprzyjają zachowaniu integralności ściany jelita. Pojawiły się już w aptekach preparaty zawierające kwas masłowy (SCFA). Polecany jest dla osób z IBS (zespół jelita drażliwego), przy zaburzeniach funkcjonowania jelit o charakterze czynnościowym (np. zaparcia, biegunki) oraz przy zaburzeniach mikrobioty jelitowej w wyniku antybiotykoterapii, infekcji, nadmiernej higienizacji, wysoko przetworzonej diety…
Dysbioza jelitowa
Do prawidłowego funkcjonowania naszych jelit oraz całego organizmu, wymagana jest równowaga pomiędzy mikroorganizmami rozkładającymi cukry (sacharolityczne) i białka (proteolityczne). Wówczas pH światła jelita wynosi poniżej 6,4. W efekcie następuje prawidłowe usuwanie amoniaku, w postaci jonu amonowego wraz z kałem i moczem. Stan takiej równowago nazywamy eubiozą. Przeciwieństwem jest dysbioza jelitowa, w której nadmierna ilość bakterii proteolitycznej wpływa na podwyższenie wartości pH (>6,4). Nie dochodzi co przekształcenia amoniaku do jonu amonowego. Obecność amoniaku napędza powstawanie gazów (wzdęcia). Musi on trafić do wątroby, aby przejść detoksykację, co stanowi zagrożenie hepatotoksyczne.
Największym zagrożeniem dla wątroby jest dysbioza jelitowa połączona z dietą wysokobiałkową. Pamiętaj, aby zawsze spożywać duże porcje zielonych warzyw, gdy decydujesz się na dietę bogatą w mięso, drób, ryby, jaja oraz produkty mleczne.
Niepokoją Cię długotrwałe lub nawracające problemy gastryczne?
Udaj się do gastroenterologa i poproś o skierowanie na badania w kierunku oceny ilościowej i jakościowej mikrobioty jelitowej (kosztowne, specjalistyczne badania) lub wodorowy test oddechowy (WTO).
Zapraszam do lektury kolejnego artykułu, w którym opowiem o IBS i zaburzeniach jelitowych wynikających z poszczególnych patogenów.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak)
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.