Indeks glikemiczny (IG), to jeden z pomocnych parametrów produktów i potraw, który ułatwia komponowanie jadłospisu dla osoby z cukrzycą oraz osoby, która się odchudza. Dzięki badaniom z lat 80 XX w. WHO wprowadziło ten termin oficjalnie do użytku medycyny i dietetyki. Definiowany jest jako „pole powierzchni pod krzywą odpowiedzi glikemicznej, mierzonej przez 2 godz. po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych z badanego produktu spożywczego i wyrażony w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów pochodzącą z produktu standardowego (glukoza) spożytego przez tę samą osobę”.
A prościej się nie da?
Najprościej wytłumaczyć mogę to tak. Przyjmijmy, że poziom glukozy (glikemii) po spożyciu czystej glukozy stanowi 100% (IG 100). Wartość średnia poziomu glikemii po spożyciu poszczególnych produktów, porównywana jest do naszego 100%, wówczas uzyskujemy pewną wartość IG, która zostaje przypisana (jak nr PESEL) do tego produktu. Wartości mogą sięgać od 0 do ponad 100 (np. suszone daktyle). Wartość 0 IG będą miały produkty, które nie zawierają w sobie żadnych źródeł cukru. Przede wszystkim będą to: woda, tłuszcze (oleje, masło, smalec), czyste produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego (mięso, drób, ryby, jaja).
Nadanie produktom wartości IG pozwala na kategoryzację ich, dlatego możemy spotkać się z podziałem produktów i potraw na:
indeks niski (do 55),
średni (56-69)
wysoki (>70).
Po spożyciu produktów o wysokim IG poziom glukozy we krwi szybko wzrasta (hiperglikemia), a następnie spada poniżej poziomu prawidłowego, co spowoduje stan hipoglikemii.
Wydawać by się mogło, że wartość indeksu glikemicznego skoro została przypisana, jak nr PESEL, to jest niezmienna. Jest to tylko część prawdy. Inną wartość będzie miała surowa marchewka, inną gotowana, a jeszcze inną sok marchwiowy. Dlaczego tak się dzieje? Dla wartości IG ważne są zarówno obróbka termiczna, jak i zawartość błonnika pokarmowego w produkcie lub potrawie. Najniższy IG będzie miała surowa marchewka, ponieważ zawiera dużo błonnika pokarmowego (BŁ.), czyli twardych części roślinnych. Błonnik pozwala utrzymać cukier „w ryzach”. Dlatego, zawsze radzę moim pacjentom, aby najpierw jedli warzywa, a dopiero potem słodkie. Błonnik wówczas tworzy pewną barierę i zmniejsza ilość wchłanianego cukru z jelit do krwi. Wracając do marchewki. Jeśli marchewkę ugotujemy, to błonnik zmięknie, więc wchłanialność cukru będzie już łatwiejsza, a IG wzrośnie. Najwyższy IG mają soki, ponieważ zawierają tylko witaminy, minerały, wodę i cukier, błonnik zostaje usunięty podczas wyciskania soku z warzyw lub owoców.
Dieta Montignaca
Przykładem diety opartej o niski indeks glikemiczny jest dieta Montignaca. Jej zadaniem jest pomoc w schudnięciu, a także utrzymaniu prawidłowej glikemii przez osoby ze stanem przedcukrzycowym i wcześnie rozpoznaną cukrzycą typu II. Dieta nie przewiduje restrykcji w kwestii wielkości porcji. Główna zasada spożycia mówi, że najobfitsze powinno być śniadanie, obiad mniejszy, a najmniejsza kolacja. Zaleca się spożywanie posiłków z dodatkiem tłuszczy roślinnych oraz kwasem cytrynowym (sokiem z cytryny).
Niepełne podejście
Dawniej uważano, że kontrola produktów i potraw według indeksu glikemicznego, to jedyna słuszna droga dla osoby rozpoczynającej walkę z cukrzycą i otyłością. Obecnie wiemy już, że IG to tylko jeden z elementów diety diabetyka. Równie ważne są ładunek glikemiczny (ŁG) oraz kontrola spożycia poprzez liczenie wymienników węglowodanowych (WW.). Zapraszam do lektury kolejnych artykułów, w których wyjaśnię wspomniane wskaźniki diety.
Ciekawostki dietetyczne zamieszczam również w mediach społecznościowych (Facebook: Agnieszka Augustyniak Dietetyk, Instagram: @dietetykagnieszkaaugustyniak).
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.