Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Złocisty ryż z kurczakiem, dynią i szpinakiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 500 g filetów z kurczaka (pierś)
  • 200 g ryżu białego (długoziarnistego)
  • 80 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 g świeżej papryczki chilli
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 30 ml oleju
  • 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • Szczypta kardamonu mielonego
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • Liście kolendry do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast kolendry , do posypania potrawy można użyć natki pietruszki lub posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować  produkty: pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1-2cm, posypać solą i pieprzem. Ułożyć w pojemniku do gotowania na parze. Cebulę, imbir  i czosnek obrać, cebulę przekroić na 4 mniejsze części, chilli oczyścić z nasion, pokroić w paski. Ryż wsypać do koszyczka.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Włożyć cebulę, czosnek, imbir i chilli. Dodać olej, kurkumę, cynamon, paprykę mieloną, kardamon i kmin rzymski. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką i zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki zebrać masę ze ścianek naczynia. Poddusić  – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąc nóż, wlać bulion i mleko kokosowe. W dzbanku umieścić koszyczek z ryżem. Na dzbanku ustawić  pojemnik do gotowania na parze z kurczakiem. Gotować ryż i kurczaka – temperatura 105˚C, czas 25 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Zdjąć pojemnik z kurczakiem. Za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ryżem, odstawić. Do sosu włożyć szpinak i kurczaka, dodać sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 6 minut, prędkość 1, obroty wsteczne. W kubeczku rozmieszać mąkę ze śmietanką tak, aby nie było grudek. Po 4 minutach gotowania wlać do dzbanka, gotować dalej.

Krok 6 – Wyporcjować ryż na talerze, polać sosem z kurczakiem, posypać  kolendrą.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy