Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Strucla makowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
20 sztuk
Czas gotowania:
20 min
Czas pieczenia:
45 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

ciasto drożdżowe

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 160ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 miękkiego masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

masa makowa

  • 250g suchego maku
  • 80g (3 czubate łyżki) miodu naturalnego
  • 50g drobnego cukru
  • 50g obranych migdałów (bez skórki)
  • 50g orzechów włoskich ( bez łupin)
  • 50g rodzynek
  • 30g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 białka jaj
  • Kilka kropli aromatu migdałowego do ciast
  • Kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
  • Sok z 0,5 cytryny (2 łyżki)
  • 400ml wody

lukier

  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka (15g) ciepłej wody
  • Kilka kropli soku z cytryny

Potrzebne będą: papier do pieczenia, 2szt podłużnych form ( jak do keksu) 30cmx10cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy