Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Quiche Lorraine

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
4
Składniki:

• 300 g mąki pszennej
• 150 g zimnego masła
• 1 żółtko jajka
• 2-3 łyżki zimnej wody
• 200 g boczku
• 3 jajka
• 250 g kwaśnej śmietany
• 100 g sera żółtego
• gałka muszkatołowa
• grubo mielony pieprz

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Mąkę wymieszać z solą, żółtkiem i posiekanym masłem. Zagnieść szybko wszystkie składniki i dodać wody. Formułować kulkę i odstawić do lodówki na 2h.
Krok 2 – Następnie rozwałkować je na ok. 0,5 cm placek i przełożyć na formę do tarty o śr. 26 cm. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Krok 3 – Boczek pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć.
Krok 4 – Mikserem dokładnie wymieszać śmietanę z jajkami, dodać boczek i przyprawy.
Krok 5 – Piekarnik nagrzać do 180°C. Piec ciasto przez 15 minut.
Krok 6 – Podpieczony spód wyciągnąć, by chwilę przestygł. Wylać na niego masę jajeczną i posypać startym serem.
Krok 7 – Piecz około 40 minut, w 180°C, do zarumienia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy