Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto pomarańczowe

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
90 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
Dodatkowe:
  • piekarnik
  • tortownica Ø 23cm
  • miska
  • tarka
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

Przed pieczeniem ciasto można posypać cukrem, wówczas utworzy się skorupka. Można również posypać cukrem pudrem  już upieczone i ostudzone ciasto. 

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę natłuścić masłem. 
  2. Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka rozbić, rozdzielając białka od żółtek.
  3. Do czystego i suchego dzbanka miksującego założyć motylek, wlać białka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubijać – 4 minuty, prędkość 4.
  4. Otworzyć pokrywę, zdjąć motylek, pianę przełożyć do miski.
  5. Do dzbanka miksującego założyć nóż, włożyć 250 g miękkiego masła i 230 g cukru. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ucierać – 4 minuty, prędkość 4.
  6. Ponownie ucierać – 4 minuty, prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 5 żółtek. 
  7. Ponownie ucierać – 4 minuty, prędkość 4. Podczas pracy przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo 300 g mąki, 15 g proszku do pieczenia, startą skórkę i sok z pomarańczy. 
  8. Otworzyć pokrywę dzbanka, ciasto przelać do naczynia, w którym znajduje się piana i wymieszać łopatką.
Udostępnij:
1 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy