Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ciasto bananowo-marchewkowe z orzechami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej)
  • 250 g marchwi
  • 1 dojrzały banan (ok. 200 g)
  • 120 g cukru
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 80 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 60 g orzechów włoskich bez łupin
  • 30 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Dodatkowe:
  • prostokątna forma do ciast (keksówka) 25 cm x 12 cm wyłożona papierem do pieczenia.
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 250 g marchwi obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm, banana obrać.
Krok 2 – Do dzbanka włożyć nóż, wsypać 60 g orzechów włoskich bez łupin. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, orzechy przełożyć do miseczki.
Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 250 g obranej, pokrojonej na kawałki marchwi. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, przełożyć marchew do miseczki.
Krok 6 – Do dzbanka włożyć nóż, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki banana, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 3.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do banana dodać posiekaną marchew, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, 120 g cukru, 80 g oleju, wbić 2 jajka, wsypać 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Dodać 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1 płaską łyżeczkę cynamonu mielonego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać 60 g żurawiny, 60 g posiekanych wcześniej orzechów włoskich i 30 g wiórków kokosowych. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok. 60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Krok 10 – Po upieczeniu ciasto pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z formy, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami lub posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy